Dagboken 2008

 

DECEMBER

2008-12-31 GOTT SLUT och GOTT NYTT (hund) ÅR!

2008-12-28 Det första jag gjorde när jag kom hem igår var att hämta hem mailen - förstås - och, förutom fler julkort (tack för dem!), fick jag mig en rejäl chock...... Irma på kennel Valkohampaan i Finland dog i hjärtinfarkt på julafton! ....... vad säger man? Våra tankar går till Irmas man och 4 barn samt närmaste vännerna som nu har väldigt jobbigt.

Jag kan inte säga att vi var nära vänner, men vi har ju pratat en del under de år jag haft Laekenois och då alltid med tolkhjälp då engelska - att tala själv alltså - inte var Irmas starka sida. Tänker tillbaka på vårt första möte då det bestämdes att Effi skulle paras med någon av hanarna från hennes avel...... minns det som igår för Irma i mina ögon var en STOR uppfödare, respektingivande för sin kunnighet och orädsla att säga sin mening. Jag gillade helt enkelt henne och kände mig utvald då hon ville att en av hennes hanar skulle användas på MIN tik..... barnsligt visst jag vet, men det bjuder jag på... samma känsla av utvaldhet återkom då hon - via tolk - ringde mig och frågade om hon fick använda Xplosive. Klart hon fick! men jag sa till henne att slutordet i det fallet har ju ägaren. Så blev det och om någon månad åker jag och använder sonen från den kullen till Daphne - cirkeln är sluten. Vi skulle träffas och prata avel när jag ändå kom över och det smärtar att det nu inte kan bli så. Hennes äldsta dotter har redan gått in i kenneln och nu får hon axla manteln själv framöver. Önskar henne ALL LYCKA TILL med det.

2008-12-26 Så har julafton passerat och vi har haft ett par jättefina dagar tillsammans. Julbordet och gottebordet dignade av godsaker och magen kändes trindare än på länge. GUD så mätta vi blev.

I går var vi till Sinjanus för att fira deras äldsta dotter, Cornelia, som fyllde 18 år! Hurra! Idag har vi åkt till Stallarholmen för att njuta god mat och trevlig samvaro med mor, syster och bror med respektive och barn =).

2008-12-21 4e advent och hela familjen är åter samlad. Tjejerna visste inte till sig när Angelica klev innanför dörren! Stackarn blev fullständigt nedtagen i hallen...... hahaha

I morgon skall jag, Angelica och Jennifer åka för att inhandla de sista julklapparna. Sillen är inlagd och den sista maten inför julafton gör jag på tisdag. Så är det dags att "riva" (varsamt) i julkartongerna för att pynta huset från topp till tå!

HA EN FID FULL JUL ALLESAMMANS!

2008-12-14 Tredje advent! REDAN???? Men vänta nu..... jag har ju massor kvar att göra ju... stoppa tiden vet ja....

Idag bakade vi pepparkakshus, utedass, lok, passagerarvagn lastvagn och last samt räls. Det "gamla vanliga" till vinterlandskapet alltså =) Tyvärr så hade jag ingen citron så kristyren får vi fixa i morgon.
Stephanie har bedömt underverken redan: - Åh, fint tåg! Man åka det - Tomten!

2008-12-12 Så har man varit på det "obligatoriska" luciafirandet i skolan. 

Den här gången är det Cassandra som har gått luciatåg på morgonen och det var nog den snabbaste genomförda repertoar jag varit med om!!! Alla sånger och dikter lästes i rasande takt!

Måste erkänna att jag var lite orolig inför luciatåget - är ju bortskämd med skönsjungande döttrar som gått i musikklasser och det har varit många års ljuvliga framträdanden (visserligen stressig period, men ljuvlig) - Cassandra går ju i "vanlig" skola och alla kan inte sjunga lika bra - så är det bara........

Hör/Läs och häpna! Dagens luciatåg höll tonen rakt igenom! Detta trots hastigheten på sångerna! Phu! En sak var dock något irriterande....... vi bor ju numer i Närke och på samtliga ställen där man enligt texten och svenska språket skall sjunga MED sjöng dessa elever MÄD...... oh God.......

2008-12-10 Idag är det en speciell dag för oss. Det är nämligen vår bröllopsdag och just i år firar vi 20-års jubileum! 20 år!!!!!!!!!! Vad sjutton tog de vägen? Dessutom, precis som för 20 år sedan, har det  snöat hela dagen. Festligt.

Att det också är Nobeldagen liksom bara höjer stämningen!

2008-12-07 I dag bakade vi så underverket: pepparkaksrulltårta med saffranskräm. Krämen i sig var olovligt god, men i rulltårtan tyckte i alla fall jag att det blev för starkt. Alltså tillsammans. Cassandra däremot, som annars kan vara kräsen, önskade en bit till och Göte menade att den kanske skulle bli ännu godare om man värmde den lite. Stephanie åt inte ens upp sin tilldelade bit! Så vad säger man? Jo, visst går den att äta, men jag bakar den inte fler gånger annat än att den önskas av övriga familjemedlemmar.

I går gjorde Valkohampaan Hildur slutprovet som räddningshund och grejade det! Sari har gjort ett kanonjobb och pappa X sträckte nog lite extra på sig. Tänk att hon nu kommer göra samma karriär som farfar sin! WOW! Jag känner mig stolt som "farmor" och ännu mer trygg i mitt val av hane åt Daphne - Hakon är ju Hildurs bror!

Angelica tävlade i 3-spot för första gången och det gick inge vidare. Handleden höll förvisso för hela tävlingen, men idag har det inte varit roligt!!! Undrar i alla fall jag om hon inte borde åka tillbaka till sjukan och röntga om. Det har gått lite för lång tid nu för att inte vara återställd..... me inte like.....

2008-12-06 I dag var det så tänkt att jag och barnen skulle baka lussekatter. Köpte bilagan till aftonbladet härom dagen bara för att det var en massa saffransbaknings-recept + att ett paket saffran ingick som jag ju ändå skulle inhandla. Spännande tänkte jag och bläddrade igenom bilagan.....

hm...... det är inte dåligt vad man kan hitta på med saffran! Fast medan jag läste kröp känslan av att inget är heligt längre långsamt över mig. Det första var ett "klassiskt recept" på lussekatter och vad finner jag? 0,5 msk ren sprit ingår! eh.... va? Jag vet inte hur ni andra gör men inte sjutton har jag någonsin haft i sprit i lussekatterna någon gång förut! Förklaringen kom lite längre ner i texten - det visar sig att saffranet, stött i mortel med salt, skall läggas i blöt i spriten i 15 minuter för då blir bullarna gulare OCH smakar mer.... Åh fan är det så det är.....

Nästa recept som jag funderat över i ett par dagar var rulltårtan med saffranskräm. Låter väl inte fel om det nu inte var så att rulltårtan skall kryddas med pepparkakskryddor Alltså jag gillar pepparkakor och saffransbullar - var för sig då - men tillsammans......hm...... blir det inte lite för mycket av det goda tro? En god vän till mig tillfrågades och det visade sig att hon minsann redan bakat denna pepparkaksrulltårta och den var inte dum alls! Några dagar senare gjorde hon en till så jag antar att den är ätligt i alla fall då. Ok - detta recept skall prövas här hemma också (blir i morgon då det inte fanns ägg så det räcker)

Det recept som fick mig att slå ihop blaskan och känna att måttet var rågat var saffranssemlorna!! Alltså hallå!!!! Nog har man tyckt att helgerna dras samman av att nyår knappt hinner vara över innan semlorna kommer, genom att man veckan efter midsommar kan köpa de första kräftorna (vilket man kan köpa året runt numer) och att oktober inte hinner övergå till november innan annonserna om julbord dyker upp i tidingen.... men det HÄR var väl att ta i!

Den klassiska saffransdegen (utan sprit) står nu på jäsning och idag blir det vanliga NORMALA lussekatter!!!!!.... så det så

2008-12-04 I natt snöade det så Olshammar låg under vitt täcke på morgonen. Tyvärr är det inte mycket kvar av den snön nu inte.

Fick ett sms från Gun med Izor. I natt blev han far till 1 hane och 4 tikar =) Underbart och nu får Anette fullt upp om ett par veckor. Lycka till med kullen och att finna långvariga kärleksfulla hem till de små =)

Jag och Cassandra bakade kokostoppar idag. Gott! Pratade också med Angelica som inte är helt återställd efter cykelvurpan. Hon stukade ju handleden väldigt illa och tyvärr kommer det ta lång tid innan hon är "fit for fight" igen - verkar det som. I helgen skall hon tävla och då får vi se om det håller eller inte. Lycka till gumman!

2008-12-01 Ja, då har vi gått in i julmånaden! Snart är det Lucia och 11 nätter senare är det julafton! 

NOVEMBER

2008-11-30 1a advent! Har lite svårt att fatta att tiden går så här fort! Idag har vi bakat pepparkakor, som vi skal ha senare till adventskaffet och glöggen. Stephanie hade en egen variant - istället för att kavla ut degen och trycka ner formarna tryckte hon helt enkelt in degen i formen och skrapade den överflödet...... ja, varför inte? Gick ju det med!

Idag är det också Evens födelsedag. Tre år blir han "lilla" killen. Har frågat honom om han tänker mogna på sig nu så vi kan köra lite seriös lydnad i alla fall, men han bara skakar på sig - från topp till tå liksom - antar att det betyder NIX PIX - Jag är bäst på att sova i soffan, vara med barnen i sandlådan och fria till tikar! Suck.... och det skall vara en brukshund - inte mycket nej! Kommande år är det tänkt att han skall få sitt lystmäte - parning - det du Even!!!

2008-11-28 Kenneln har fött upp sin första rally lydnads hund! Vajert Balto och Carole i USA har tävlat i rally lydnad och kammat hem titeln RN (Rally Novis) OM jag fattat det hela rätt så motsvarar det vårt lydnadsprovsdiplom i klass 1 - fast i rally lydnad då förstås! =) WOW!

2008-11-27 Så var då all snö borta i Olshammar igen då.... trist... hade velat haft vit advent i alla fall! Göte tycker inte att det gör något för han har ännu inte funnit vare sig snöskyffel eller sopkvasten.....

Idag har vi varit på för invigning av Bauhouse i Marieberg. Göte fick en inbjudan med posten och ja, varför inte? Så vi åkte dit - ha de bjöd ju inte på fika en gång! Köpte lite nötter till fåglarna och ved till öppna spisen samt två novemberkaktusar - rabatt fick han i alla fall ;-)!! På tal om novemberkaktusar så har vår aprikosa kaktus satt knopp! Den knoppen kommer bli fotograferad så snart den öppnar sig - var så säker!

Vad gäller släktforskningen så går den sakta men säkert åt rätt håll! =) Har hittat farfar och farmors giftermål.... men märkligt nog inget om hans födelse annat än att han är född - ja, alltså årtal, månad och dag. Inga föräldrar är angivna och inte heller var han är född.... nåja platsen samt dem skall vi nog också finna.... skam den som ger sig.

2008-11-25 Ibland undrar man vad en hund tänker med..... eller så är det dem som undrar vad vi tänker med. Roiken har i två dagar funderat på varför bollen är upphängd i träder för...... eh... nä det är ingen boll - det är en kokosnöt till fåglarna, men si inte tänkte han låta den hänga där inte! Nu är den på backen, någonstans under snön som fortfarande dalar med stora flingor från himlen, han klättrade helt sonika upp i trädet och hämtade ner den! Så det så sa han.... vilka fasoner .... hänga bollen i trädet.....

2008-11-24 I går kväll kom vi hem till ett betydligt vitare Olshammar än när vi åkte! Det har snöat från fredag till nu, eller ja det snöar faktiskt fortfarande. Göte undrar var stora kvasten är och snöskyffeln med för den delen och TÄNK de är där han ställde dem sist........

Sandlådan, gudskelov att locket är på, har fått ett märkligt utseende... ovanpå locket ligger nämligen diverse saker, som inte plockats undan trots tjat om det, och som nu är begravda under snötäcket vilket ger ett spöklikt utseende. Till och med Gaïa reagerade! hahahahaha.... något lurt var det allt som numer "häckar" på ungarnas låda i trädgården.... sicken toka till hund hon är ...... Trevligt och fint är det med all sön och den lyser verkligen upp. Dessutom ger det mer julkänsla och IDAG är det precis en månad kvar till julafton! Att önska att snön får ligga kvar till dess är väl bara en utopi.....   

2008-11-20 Sitter här och funderar lite smått på vad jag har glömt...... Har precis packat inför avfärd till Olofström i morgon, och kan inte skaka av mig känslan att jag glömt något. Så himla typiskt va? Ja ja, är det något glömt så är det - bara att hoppas att det inte var av största vikt = något Angelica behöver. Lovar att köra väldigt försiktigt! Det är glashalt på vägarna just nu och som tur är har bilen fått sin vintermundering redan. Dubbdäcken sitter alltså på =)

2008-11-14 Så, nu är 5 förslag på nya Vikingasidan klara (på tre dagar) - fast det blir bara 4 av dem som går iväg för påseende och ev. val. Den 5te har jag själv skrotat!  Håll nu tummarna för att de fastnar för något av dem =)

I övrigt rullar advents och julförberedelserna vidare här hemma. Håller som bäst på att sticka ett par raggisar till Cassandra och hade tänkt att göra ett par till Stephanie också. Vi får se om jag hinner eftersom jag har i alla fall ett brickband att göra före jul.

Angelica ringde idag och gav mig en smärre chock.... en av lemmarna på bågen har gått av!!!!.. .. hm... hon måste nog sluta styrketräna nu ...... finns inte en chans i universum att jag kan köpa nya lemmar nu inte! !

- Va´ bara lugn morsan... vi har pratat med bågar & pilar redan. Nya lemmar är på väg. Har dem nog på måndag.

- eh.... jaha... men det var ju bara två-tre månader sedan vi köpte nya lemmar då de gamla var för svaga ....

- Just det! Du behöver inte betala något för bågar & pilar säger att det måste vara fabrikationsfel!

- Phu! Jag tror inte jag har slutat skaka än.... liksom fryser hela tiden.....

2008-11-13 Jaha, så har man blivit förd bakom ljuset igen då

Tycker att det är väldigt svagt att gå bakom ryggen på folk och i synnerhet människor man har ett samarbete med i någon form.

Jag har i uppdrag att sköta en hemsida (som jag har gjort layout och alla sidor till från början). Så igår kväll upptäckte jag att NÅGON varit inne och gjort uppdateringar på hemsidan UTAN att meddela mig!!! Jag har inte fått någon information alls att uppdatera på väldigt länge - än mindre någon information om att det blivit gjort BAKOM RYGGEN på mig.

Hur f-n beter sig människor egentligen???

Jag förstod att något sådant här skulle hända förr eller senare alt. att någon sida skulle försvinna av misstag, när det var så många som skulle ha tillgång till inloggningsuppgifterna..... ju fler kockar desto sämre soppa..... nu har det alltså hänt!

Nu har jag tagit beslutet att helt enkelt ta bort mig som hemsideansvarig så kan DEN som gjort uppdateringarna fortsätta med det i framtiden också! (jodå jag har mina misstankar - finns EN som vill ha fingrarna med överallt, EN som har väldigt svårt för att låta andra sköta sina åtaganden utan att ständigt lägga sig i - var så god! Nu har du fritt spelrum!)

2008-11-08 Efter en veckas träning på 25 meter i fristil (nya klassen) tävlade Angelica idag och satte nytt personbästa med 335 poäng ..... du rockar ! Det är inte bara en ökning av avståndet med 7 meter utan också en ökning av poängen med 65! Dessutom ligger hon inom räckhåll bakom de andra i klassen - som har tränat i 3-4 år!! Hon slutade på en 4e plats totalt. Är jag stolt eller STOLT.......? 

Det finns en till som rör mig till tårar av lycka mellan varven...... REX.... Han är den ende av hundarna som inte har rabies skydd ännu och eftersom vi skall till Finland nästa år blev det lite panik i lägret när jag kom på det. Så i början av veckan var vi till veterinären och tog första sprutan. Hon skrattade åt hans tokiga sätt och när hon skulle ta sprutan satt han i hennes knä och gav henne flertalet pussar!... Det var då hon kom med skojkommentaren - Jobbigt det måste vara med SÅ osociala hundar...... hahahaha - mammas kille.

Igår tog jag, Stephanie och Even en långprommis i Åmmeberg. Tog lite bilder förstås - trist bara att det inte var lite sol, bilderna blir så mycket trevligare då. Tid tog det ..... och här är en liten varning på plats: Gå inte med en 2 åring annat än vagn är med..... hon var ju bara tvungen att stanna till och undersöka minsta lilla korn - vilket är bra iof. men inte då det är ruggigt rått ute och då man har med en knas Even att hålla reda på.

Under veckan som gått har jag också försökt knåpa ihop förslag på ny hemsida - vikingastuk - efter begäran om en, men det bara går inte då jag har idétorka alá Saharaöken. Två förslag är gjorda och..... nej.... känns inte rätt i ryggmärgen.... suck..... Någon som kan komma med idéer, förlag?

2008-11-01 Idag, tidigt i ottan, packade jag och Monica bilen med barn och hundar för att bege oss till Sävsjö BK för MH på Brizna och Wynjha (Mickes groenendaeltik). Hur firar man annars halloween bättre än med riktiga spöken? hahahaha

När vi kom till klubben hade Susanne redan gått med två hanar ur sin M-kull (såg det sista av Salute) Förutom dessa var också Gina - Susannes import från Belgien, Blaise från M-kullen och två flattar (?!) med, så Brizna och Wynjha förstås! Alla gjorde bra ifrån sig med 1a på skotten! Laekenoispower! ja, så lite groenendaelpower då förstås! Wynjha gjorde ett av de bästa MH jag sett på groenendael! Grattis Micke och Monica. Vi smaskade i oss god lunch samt tårta till kaffet och Stephanie fick öppna presenter från Gudmor och Gudfar - dagens höjdpunkt om ni frågar henne ;-) sedan åkte vi ner till Olofström för att släppa av Angelica och äta middag. Kort vila innan avfärd hemåt. Gissa om jag var slut när vi landade här hemma kl. 02.45! Stolt över hundarnas MH och slut över den långa dagen fullkomligt stupade jag i säng.

OKTOBER

2008-10-26 Jag hoppas att det inte var många som missade att backa klockorna 1 timme natten till idag. Angelica gjorde det, trots att jag påminde henne, och fick därmed sitta och vänta på bussen i en timme i ihållande regn! Sen satt hon fast på tåget i Helsingborg i 3 timmar på grund av kortslutning i tågets el!!! Till slut anlände ett tåg från Stockholm, som alla passagerare fick byta till och i den röran höll de på att glömma en rullstolsbunden tjej kvar i det trasiga tåget - Angelica var den som saknade henne på det nya tåget och påtalade det för tågvärdinnan som utbrast jösses henne har jag glömt! och rusade iväg, de hann precis - och hemresan kunde fortsätta. Eftersom hon nu var så sen så bestämde vi oss för att hämta upp henne i Mjölby. Sagt och gjort, färden gick sedan vidare, via MC Donalds "blä", till Tibro och Sinjanus kennel. Gott med fika och tjejerna spelade tv-spel. Väl hemma var vi alla väldigt möra och vi kunde konstatera att vi faktiskt gjort "Vättern runt" - fast i bil! hahahahaha.

2008-10-25 Idag åkte jag och Monica till Örebro BK för att närvara vi ett MT på collie. Första MT jag går sedan de gjorde om det och .... nä, jag föredrar det gamla framför det här. Visst en del moment är intressanta, men man skall inte bli förvånad när man får ut omvänd reaktion på hunden än vad som kanske var tanken bakom momentet från början och jag saknade trumgubben! Det sägs att fler får godkänt på MT idag än förut trots att de kanske inte har den kamplust som det nya MT förespråkar - känner mig tveksam om det verkligen är så, att fler klarar sig alltså. Det är i alla fall helt klart att har man en hund med liten kamplust är det att slänga pengarna i sjön om man anmäler. Finns bättre saker att lägga de pengarna på, men har man en hund med stor kamplust så är halva MT klart OM den gillar att sätta tänderna i en hård bitstock vill säga.    

Pratade med ena domaren för dagen och hon berättade att MT skall vara även nästa år sedan skall det utvärderas och att man redan nu har en del funderingar och diskussioner om det. Jag tänker gå på 2 till för att se fler raser och sedan göra min alldeles privata utvärdering ;-) och om känslan från idag sitter i ....... så nä.......

2008-10-24 Skriver som vanligt den här dagen...... Inte för att starta panik för någon MEN det är BARA 2 månader kvar till julafton!!! Min vana trogen har jag redan köpt in första julklappen och andra är planerade!

Stephanie är snorig som få och för att hitta på något roligt har vi bakat en äppelkaka. Den skall vi om en stund njuta av tillsammans. Vi skall krypa upp i soffan under varm filt och lyssna på stormen som just nu gör sitt bästa för att dra upp buskar och träd med rötterna! Det riktigt viner om husknuten!

2008-10-20 Idag har det varit "kaos dag". Götes bil startade inte morse när han skulle till jobbet och med orden: Den startar om en timme - tog han min bil.... eller hur... inte startade den inte.

Så på väg till ett viktigt möte sitter jag i hans bil som absolut inte tänker starta och känner paniken växa i kroppen över tanken på att jag dessutom senare på eftermiddagen skall köra Angelica till tåget i Hallsberg för återfärd till Olofström, handla - då både kyl och frys ekar när man öppnar dörrarna, samt hinna hem för att hämta barnen på dagis och fritids ..... och kan nu inget göra. Ni vill inte veta vilka tankar som jag sände Göte  ...... In i huset för att hugga luren och försöka fixa så att Angelica inte skulle missa sitt tåg - prioritet 1! Det är i det här läget man får lära sig vilka som verkligen är ens vänner.... fixar Micke är en av dem och han körde ner hit på eftermiddagen för att hämta Angelica och körde upp henne till tåget - dessutom drog vi startkablar till bilen för att se om det kunde vara batteriet, men inte startade den för det inte. Puss på dig Micke  och STORT TACK. Så samtal till mötet för att förklara och avboka det, men se de fixade skjuts till mig. Jag blev hämtad, avklarade mötet och hemkörd! Handling blev det ju ingen av, men man har väl "kokat soppa på spik" förut..... och dagen löste sig ju liksom =)

Nu, på kvällen, har Göte haft en snubbe över för att titta på bilen och nej den startar inte nu heller!!!!... en timme.... pyttsan...

Helgen då..... Härligt att ha Angelica hemma och vi fick dessutom trevligt besök av Micke och Monica tillsammans med Brizna och deras nya tervkille (vad var det nu han hette.... hm.  ) - i alla fulla fall en mycket trevlig bekantskap, snygg dessutom!

Susanne ringde också, från Finland, där hon gått finskt mentaltest med Achilles och Buster. Båda klarade sig och var skottfasta! Härligt! Saris Enzo, import från Australien, gick också och även han klarade sig med skottfast som resultat. YEH! Laekenois-power!!!

2008-10-15 Så tokigt det blir i bland..... Det var nämligen meningen att Raily skulle göra sitt MT i helgen som var, men hela MT blev inställt då ena domaren dubbelbokat sig av misstag och det var omöjligt att få tag i en ersättare. Nu får det bli i början på nästa år i stället.

Tokigt blev det även för Göte, som skulle börja jobba i tisdags men under natten mellan måndag och tisdag åkte på magsjuka! Han har varit mer än dålig kan jag säga. Det är ingen av oss andra som har blivit dåliga ännu, gud ske lov! Kanske det är så att han fick i sig något olämpligt i måndags - till lunch - något vi andra inte åt. Vi håller tummarna för det.

Till helgen kommer Angelica hem - första hemresan sedan flytten till Olofström - det ser vi fram emot.

2008-10-07 Idag har jag varit på biblioteket igen : ) Lite kul att "leka" med jätteapparaten som man tittar på korten med. Gäller att hålla tungan rätt i munnen och framför allt att inte skjuta rullen för fort för jösses vad yr man blir då.... gratis fylla liksom.... Hoppade nästan till av glädje när jag faktiskt fann farmor och farfar i vigselboken. Jupp, där var de och samtidigt fick jag veta att han var sadelmakare - minsann! Födelsedatum på dem båda fick jag också. Ja, på farmor hade jag ju redan men farfar har varit som bortblåst ur alla register, men nu så har jag funnit honom. Då återstår det att finna ut var han är född och vilka hans föräldrar var. Det skall också bli spännande och försöka finna ut var han arbetade. En gissning är att han kommer återfinnas på någon av de stuterier som då fanns i Össeby-garn.

Trädgården fick sig en omgång idag med. Den här gången genom kantning av gräset mot gångplattorna. Det blir så fint när man gör det och dessutom finns det plats att gå på av bara farten ;-)

Popnitspistol eller vad det heter är införskaffad så nu behöver vi "bara" popnitarna och hylsorna (staket låsningarna) för att kunna poppa...... hahahahah hm ja... upp nätet mot stolparna. Sen är det dags att kapa till rätt längder och "bygga" dörrarna. Jo just det... "reparera" efter stormen förstås......

2008-10-04 Liiiite ilsken på vår jordmån vi har att brottas med.... tungt och blött... stolparna ville inte bli riktigt stadiga först, men skam den som ger sig och NU SÅ.... Vi har kämpat hela veckan och nu börjar det ta form så att säga. Vi har också lyckats göra en och annan granne så pass nyfiken att det snackas lite.... hihi... Idag planterade jag ner lite perenner och flyttade några Iris. I morgon blir det tulpanlökar och det var tänkt att vi skulle börja brottas med själva stängslet...... men NU är stormen på väg in...... okej.... då får vi se om stolpar, tujor och allt ligger på backen i morgon.....

SEPTEMBER

2008-09-28 Äntligen blir det av..... vi håller just nu på med att sätta upp hundgården eller hundgårdarna snarare. Vilket jobb, phu! Stolparna som ingick i köpet visade sig vara metall (industri stolpar) med gjutklumpen kvar på! Jätte tunga att hantera, men praktiskt med färdiga gjutklumpar - "bara" att gräva ner! "bara" och "bara" vi har skiktjord. Sen, grus, matjord, blå lera och ljusbrun hård lerjord och översta skiktet är vanlig jord och gräsmatta. Nu när det har behagat regna varje dag blir allt till en enda lersörja förstås, det riktigt smaskar om stövlarna när man håller på och det är inte alltid man kan ta ett steg åt sidan för stöveln sitter helt enkelt fast - slurp - ! Gårdarna blir 180 höga - allt för att hundarna inte skall komma på idén att hoppa eller klättra över.
 
Framför stolparna på utsidan har vi planterat höga tujor och utefter staketet kommer vildvin, rosenvial och klematis att få klättra fritt. Tror att det blir fint när det blir klart. Foton kommer vartefter Blinkning. För att inte hanarna skall stå och mäta sig i gården skall vi sätta upp presenning utmed avdelningen, vilken också är lätt att spola av vid behov. Båda gårdarna får varsin liggplats med tak och eftersom de är gjorda bakom garaget har halva delen skugga i stort hela dagen - perfekt!
 
Det skall bli skönt att kunna "slänga" ut hundarna utan att de lämnar tomten när man vänder ryggen till och att det kan vara ute alla samtidigt. Vi har nämligen två hanar som inte är goa vänner - och när någon av tikarna löper skall vi inte tala om vad de gillar varandras närvaro! Nu kan båda vara ute i varsin hundgård utan att vi riskerar dyra veterinärkostnader var gång de ska lappas ihop. 

2008-09-20 Mäkta slut i kroppen, benen och huvudet just nu. Med Cassandra och Angelica har jag varit på vikingamarknad i Näsum idag. Det var föreningen Gudhagens första marknad, men inte den sista enligt dem själva. Ca 5.000 besökare har dagen bjudit på - en enorm eloge för alla aktivitet för barn som fanns! Stort minus var missen med 1 insläpp på detta enorma område. Alla fick gå runt hela området för att komma till insläppet. Till nästa år skall de också utöka mattälten - klokt - för kommer det samma antal besökare som i år räcker inte 1 enda mattält. Jag tycker dessutom att de skall ta sig en funderare över om det är vikingamarknad eller medeltidsmarknad man har - en kombination är helt ok, men då skall det framgå tydligt. Vi tyckte att det medeltida inslaget var alldeles för stort för att kalla det vikingamarknad. Trevligt var det i alla fall och våra planer är att återkomma nästa år för att se om arrangörerna tagit till sig tips, ris och ros. 

2008-09-17 Tro mig.... det har gått troll i våra tekniska apparater här hemma. Hur kan det komma sig att när en sak går sönder startar liksom en kedja av händelser?

Först rasade skrivaren, sen stordatorn - Stor datorn lämnas in till "datadoktorn" och det skulle ta 3-4 dagar att fixa (har inte fått tillbaka den ännu!). Köper in ny skrivare, ny laptop och kylfläkt. Kommer hem och packar upp grejerna - tror i min enfald att nu så är problemen över. HA.... de har bara börjat!  Laptoppen skriver inte ut! 7 skrivarinstallationer senare och en enorm hjälp (underbar suport) från skrivartillverkaren kan vi bara konstatera att det ÄR inte skrivaren det är fel på. Det måste vara lappen, åker därför till butiken för att byta ut den och möter en så fruktansvärt otrevlig försäljare (inte samma som vi hade vid inköpet - tyvärr) att hälften vore mer än nog.

Att jag inte sopade rent i butiken med denna man är för mig fortfarande en gåta...... nå, efter mycket om och men installerade han drivrutinerna till en skrivare som de hade och ..... he he... aj gjorde ont i pannan.... inga utskrifter. Han byter då kablar - 2 gånger - fortfarande inga utskrifter! Måste därför ringa till någon och fråga vad han skall göra och denna någon säger (så VI hör det) byt ut lappen den är ju trasig fattar du väl!! hm... vänta nu... det var väl typ det jag sa när jag kom in i butiken... Nu fanns det inga lappar av mitt märke hemma, och de väntades inte hem förrän i början av veckan därpå. Ok fine....

Torsdagen veckan efter har jag fortfarande inte hört något och ringer därför butiken, som inte svarar i telefonen, förstås. Ringer därför huvudkontoret och de har en KÖ på 54 minuter!!!!! minsann..... eftersom man kan lämna sitt nummer så de kan ringa upp gör jag det. Dagen efter, fredag, ringer så huvudkontoret och jag framför mitt ärende - hon ringer butiken (?!) och får beskedet att visst har datorerna kommit in! De har bara inte hunnit ringa mig - går bra att komma och hämta när helst jag vill. Tack för det!

Måndag åker jag så till butiken och möter samma otrevliga försäljare som förra gången. Han kommer inte ihåg mitt ärende förrän han packar upp lappen och DÅ minns han och säger att han inte kunde ringa mig för han har slarvat bort kopian på inköpsbeviset där han skrivit mitt telefonnummer!!! Jag har också med mig kylaren - för den låter som ett tröskverk och NEJ den skall arbeta tyst! Så han byter ut tröskverket... förlåt - kylaren med mycket sur min, byter ut lappen och jag åker hem i tron att NU är problemen lösta. Kommer hem, packar upp lappen och när jag öppnar skärmen är det första jag ser en pixel förlust.............. en blå punkt LYSER retfullt mot mig och ja ... ni vill inte veta vad jag sa, men kan säga att Stephanies ordförråd utökades markant.... 

På väg ner för trappen för att gå och ringa huvudkontoret, ingen idé att ringa butiken, möter jag Cassandra som säger att det inte går att starta Tv:n! VA?? Inte möjligt, jo då klart det är möjligt i det här huset. Den surrar bara! Ingen lysdiod, ingen bild, ingenting!.. annat än ett surrande..... ringer huvudkontoret och de säger att jag naturligtvis får byta ut lappen (nähä.... fattas bara) och jag behöver inte åka till den butiken utan kan åka till Motala istället. TACK!

Senare på kvällen installeras husvagnens tv och bilden är knivskarp om än väldigt liten... dagen efter åker vi till Motala och byter ut lappen. Får självaste butikschefen engagerad och han var mycket olycklig å våra vägnar. Hämtar en ny lapp, öppnar den konstaterar att det inte finns några pixel problem och drar av på priset för de dvd-skivor jag köper - DET är service, trevligt mottagande och en butik vi återvänder till, dessutom skriver han på en lapp till personalen i butiken att vi har rätt att köpa in Norton antivirusprogrammet (det senaste) för halva priset fram till lördag! På kvällen installerade jag datorn och JA den skriver ut!

Tv:n lämnades in idag och han skulle höra av sig om den. Passade samtidigt på att gå till "datordoktorn" för att ta "tempen" på stordatorn. hm...... det är nog ganska kört för den... allokeringsarmen i hårddisken håller på att ge upp och gör den det är det kört att komma åt något på datorn över huvud taget. Så räddas det som räddas kan = alla mail. Ny hårdisk är beställd och sedan kommer den testköras i ett par dagar för att kollas så att det inte är fler saker (läs ljudkort, bildkort osv) som också håller på att ge upp i den. Den datorn är endast 2,5 år gammal! Soppa mätaren i botten vilket föranleder tankning och får bara i halv tank?! va? Kan bara inte vara sant..... givaren i tanken håller tydligen på att ge upp... ja varför inte......        

2008-09-13 Då har man fått en utmaning igen. Den här gången är det inte någon av hundarna som är utmanad utan det är moi (lilla jag) ..... Lite kul att den dessutom kom från oväntat håll, Gerans matte, så den måste jag ju anta förstås! smiley

Fem saker:

Fem saker i min frys: Grönsaker, franska örter, köttfärs, kycklingfiléer, fäskfoder.

Fem saker i min garderob: Olika sorters byxor, T-shirts, linnen, tjocka tröjor, viking "mundering" (kläder efter konstens alla regler).

Fem saker i min väska: Plånbok, mobil, adresser, ett gäng uppfödarkort på olika foder, foton på maken och barnen.

Fem saker i mitt badrumskåp: Tandborste, tandkräm, hårborste, deo, hårspray.

Fem personer jag utmanar: Tarja, Lotta, Anita, Carina och Anneli personer som brukar vara flitiga skribenter i blogg eller dagboksform.

2008-09-12 Har man inte jobb skaffar man sig brukar det heta.... och det är väl precis vad jag gjort nu. Inte trodde jag att det skulle bli svårt eller särdeles jobbigt heller för den delen, men det har visat sig vara betydligt knepigare än jag föreställt mig. Släktforskning! Väldigt spännande och intressant måste jag säga - i mitt fall är det lite knepigt eftersom det inte finns anhöriga kvar på min pappas sida att ställa frågor till, så jag försöker återkalla minnen av vad han berättade när jag var yngre och i dem tänka fram ledtrådar att nysta i - spännande som sagt men svårt.

Jag har precis för mig att någon i min närhet pratat om släktforskning, men kan banne mig inte komma på vem det var..... synd för nu när jag redan kört fast hade det varit bra att få tips från en erfaren om hur man kommer vidare.

En intressant notering är att det vi kallar stamtavla på våra hundar är helt fel!!! Det heter antavla om man inte gör det i form av ett TRÄD för då är det en stamtavla.... är det någon som har sin stamtavla i form av ett träd? ;-)

2008-09-05 Har fnulat och pulat lite på ny layout på hemsidan i två dagar nu. Börjar sakteliga ta form och som vanlig är så där en 3 olika nya sidor redan skrotade. En sak som kommer försvinna är veckans bild.... försvinna och försvinna - den byter plats kan man säga. I stället för att ha en egen länk till ny sida kommer jag att byta bild lite då och då på förstasidan. Bilden som varit på första sidan kommer sedan att läggas i albumet under rubriken veckans bild..... O ja! har absolut en tanke med detta med..... hihihi.... vad får ni se med tiden.

2008-09-04 Då har vi kommit in i höstmånaden nummer 1.... eller ja ... nu mer är tydligen augusti höstmånad också. Tänk, för två år sedan var det brittsommar i september. Vi gick alla i bara T-shirt för det var "normal sommarvärme för Sverige" dvs. 20 grader långt in i september. Kommer ni ihåg? Det kan man inte skryta över att man gjort idag direkt. Buskar och träd börjar i och för sig få de där vackra höstfärgerna - uppskattat, men jag känner mig ändå lurad på sommaren ......

Börjar bli lite orolig för Angelicas mående..... Pratade med henne idag via msn och hon har cyklat omkull (foten i framhjulet och hela cykeln över sig) med ett gäng skrubbsår som minne, ramlat i trappen i skolan (numer hål i handen) där för övrigt käcka sjuksyster tyckte att det kanske var dags att skaffa sig en lycko- amulett... detta till trots hälsar Angelica att: I am so happy I could kiss some body! Kryptiskt?! Jag vet... var därför tvungen att fråga hur det kom sig och tacka f-n för det..... i går hade orienterarkillarna, som också bor på borgen, sin årliga nude-springning.... jodå ni läste rätt och det betyder att det igår sprang förbi ca 73 spritt språngande nakna killar i åldern 15-19 år! Man ser tydligen bäst från Angelicas balkong så där var det 10 st som trängdes och skrek ikapp. Lika många vrålade på balkongen snett ovanför hennes..... Hur många varv runt huset som avverkades förtalte inte historien.... men jag förstår ju bättre hennes kryptiska I´m so happy trots skrubbsår och ihop tejpning av hand och knä.....

AUGUSTI

2008-08-30 Fortfarande dålig efter Olofströmsveckans äventyr, febrig och ont i kroppen på en nivå att jag skulle kunna veva omkring mig. Blä......

Man får glädja sig åt de få glädjeämnen livet numer innehåller. Ett av dem kom igår när Monica och Micke meddelade att deras dotter med sambo nu fått sin lille son =) Grattis till Carro och Jimmy samt till mormor och morfar.... mormor och morfar.... jösses - är det DÅ man blir gammal? ;-)

2008-08-26 Det finns tillfällen då man verkligen önskade att man kunde klona sig.... i alla fall för ett par dagar. Har precis genomlidigt sådant tillfälle genom att 3 av mina barn samtidigt stod inför större förändringar i livet och jag kan tyvärr bara vara på ett ställe i taget.

6-åringen har börjat på förskolan. Det är stort! Riktigt stort när man är 6 år. Att dessutom ta buss dit och hem gör ju bara saken mer spännande.

15 åringen har bytt skola. Även hon tar buss till och från, vilket hon gjort sedan vi flyttade hit (2 år sedan) men ny skola är ny skola.

16 åringen har börjat på bågskyttegymnasiet i Olofström - ca 40 mil hemifrån, enkel resa - och det är där jag varit i över en vecka. Installationen av dotra och hennes bohag har tagit tid. Lägenheten har möblerats, mat har köpts in så frysen är full, vi har fixat och trixat för att få hyllor i garderoberna, finna bästa cykelvägen till gymnasiet och skyttelokalen och ja.... allt annat som kommer till en flyttning. Allt har inte varit problemfritt och det började med att husvagnsbatteriet kortslutits så jag har varit utan el, värme, vatten m.m.... det var "bara" att köpa nytt batteri det och med tårar i ögonen konstatera att vår eminenta regering lagt på sk. blyskatt, så numer kostar batterierna det dubbla! grrrrrrr och snyft, men vad göra? Måste ju ha strömming till vagnen ju! Resultatet av ett par halvt sömnlösa nätter mellan iskalla råfuktiga lakan lät inte vänta på sig särdeles länge - förkylning, feber, hosta, ökad värk... fy vad jag mått pyton - samtidigt skall man fixa och trixa dagarna i enda.

Nästa grej blev en sak vi faktiskt inte tänkt på alls! Det faktum att hon inte själv kan ta ut recept på apoteket eftersom hon inte är myndig var en oangenäm upptäckt...... hej å hå... vi fick till slut tillåtelse att ta ut för längre tid (dubbla uttag) så att hon har till man åker ner nästa gång. Spisen slår ut fasen om hon använder mer en 1 platta samtidigt som ugnen är på..... suck.... hyran är betydligt högre än vad vi fick besked om från början.... Skolan kräver läkarintyg på all matallergi hon har!!!! ....... ja, listan kan göras lång. Tur kanske att man har inställningen att problem är till för att lösas! Nu är det bara ett par saker till som skall fixas innan ordning inträffar för henne där nere.

Det var inte heller så kul att komma hem och finna, det innan jag åkte nystädade, hemmet i fullständigt kaos. Bombnedslag är väl det ord jag närmast kan beskriva hemmet med. Tänk att den gamla klyschan "när katten är borta dansar mössen på bordet" nästan alltid infaller...... Posthögen, enorm, låg i drivor blandat med reklam och andra tidningar! Ungarna i upplösningstillstånd - alla ville vara först med att berätta om gångna veckan... Kul att få höra om deras upplevelser, men inte direkt då man kliver innanför dörren efter nästan 40 mils körning..... Nästa upptäckt som var mindre rolig var när jag startade stordatorn för att rodda bort alla mail.... datorkrasch! Vilket jag iof anade innan vi åkte - att det var på G alltså- men nu alltså fick det bekräftat.  Omedgörlig till tusen och det tog nog två dagar innan jag fick "lov" att komma in en liiiten stund - vilket gjorde att jag han svara på lite mail och rädda hemsidorna - innan den "frös" och sen kastade ut mig igen. Håller nu tummarna för att "datadoktorn" kan rädda program, mail och annat.... Läskigt att upptäcka hur stort behov datorn fyller i hemmet....

2008-08-11 Idag var det fälttävlan på programmet, bågskytte och badminton likaså. Det sista och första har jag sett, men inte bågskytten? Vart tog det vägen? Väntar också med spänning på forskanotisterna - finns bara ett ord för dem.... - GALNINGAR - ...... å andra sidan är det inte helt ofarligt med fälttävlan heller.

Hösten är här! Det måste den vara för vi har höststormar som tar med sig både parasoll och annat. Regn, regn och åter regn..... suck... trädens löv gulnar fortare än plommonen.... var tog sommaren vägen... den brukar inte vara över i augusti och jag vill ha värme igen! I morgon är det Stephanies 2 års dag och senare under veckan åker jag och Angelica till Olofström. NU är det dags.... hu....

2008-08-09 Tiden bara rusar iväg och denna helg är det Askersundsutställningen, men jag har inte anmält i år. Tur i oturen för NU börjar OS..... ja jag tittar gärna på OS - oavsett om det är vinter eller sommarspel - i synnerhet på de udda sporterna (de som sporten på SVT finner ointressanta att följa om det nu inte är OS förstås). Jag gillar också de personer som utmärker sig.... minns ni mannen från ett land jag inte längre kommer ihåg, som tävlade i simning på ett OS och som arrangörerna ville livrädda då han nästan drunknade av utmattning sista 10-15 metrarna?! De andra simmarna var i bastun för länge sedan, men inte gav han sig inte! Kom i mål helt utmattad och vansinnigt lycklig över att ha klarat sitt uppsatta mål för resan - visst kom han sist men det var ju inte det som var grejen. Han var där och han gjorde sitt bästa!

På den tiden kunde lirare av det här slaget komma med. Idag är det ju kvalgränser och jag antar att det beror på att arrangörerna vill undvika "fall" som detta! Fighter kallar jag sånt´. Det finns fler av den här sorten och de är underbara tycker jag. 

JULI

2008-07-31 Efter lång skön morgondusch (i vatten som INTE kliar över hela kroppen och som dessutom har normalt tryck) åt vi frukost på balkongen. 26 grader i skuggan visade termometen kl. 10,15. Resa till ICA Maxi igen eftersom det visat sig att väggarna är av betong...... jippie not..... plugg och annat införskaffades. Efter 3 borrhål var hela kroppen helt slutkörd. Vår lilla borrmaskin fixar förvisso betongväggar MEN det tar tid - evinnerlig tid - och det osar misstänksamt om borrmaskinen efter ett tag! Nå, hyllorna är på plats såväl i badrummet som över skrivbordet och inför nästa vända ner skall mindre (smalare) betongborrar införskaffas, och banne mig om jag inte skall hyra en starkare borrmaskin.

Efter god middag på balkongen var vi så tvungna att sätta oss i bilen för att åka hem igen. 6 timmars resa med tomt släp och tomhet i både kropp och huvud. Vi hann lämna släpet före midnatt i Askersund.  

2008-07-30 Det var med stor spänning vi öppnade dörren till Angelicas lägenhet i Olofström! WOW! Efter lång natts färd är vi här och skall kånka och bära saker ett par timmar framåt. Vi skall också sy gardiner, packa upp kartonger och inreda. Det första vi gjorde var att gå till närmaste butik dvs. nedanför gatan, för att inhandla frukost, lunch och middag samt lite ljus, servetter, dryck för att ha lite mysigt till kvällen. Efter stadig frukost körde vi i gång. Fram på eftermiddagen behövde vi göra nya införskaffningar såsom sopborste, diskmedel, färg till väggmålning, skruvar och plugg, duschdraperi mm. Listan blev lång och med den in högsta hugg körde vi till ICA Maxi.

Osedvanlig tur hade vi när det helt plötsligt stod en sommarvikarierande vaktmästare vid bilen och undrade om vi behövde någon hjälp. Japp! Det var precis vad vi behövde det. Glasskåpet, sängen och tv var kvar i bilen eftersom vi inte klarade att baxa upp dem själva. På ett nafs var även dessa saker i lägenheten - Tack för hjälpen!

2008-07-28 Idag hade vi celebert besök från Kennel Turning Leaf´s. Tarja och Micke samt deras lilla Ida och den nya husvagnen. ÄNTLIGEN! Vi har väntat i 2 år nu...... ;-) Vi fick en jätte trevlig kväll med god mat, rödtjut i mängder, skratt i parti och minut. Långt in på småtimmarna... eller snarare på morgonkvisten.... tvingade vi oss i säng för det var ingen som ville bryta upp egentligen, men har man små barn så måste man ju upp dagen efter.... eller just den här gången ett par timmar senare. Husesyn, trädgårdssyn och total genomgång av uppfödarens mardrömmar och glädjeämnen hann vi med- viktiga saker - på våra timmar tillsammans! Tack för titten och kom snart igen ; -) Saknar redan......

2008-07-25 I går hade vi en mycket trevlig grillkväll med Monica, Micke och Kim. Cassie och ungdomarna körde limbo och brake-dance och för den mer "sportiga delen" av kvällen stod badminton och bågskytte på programmet.

På menyn hade vi grillad kyckling och grillad majs, potatissallad, grekisk och spansk tomatsallad, grekisk fårost och sallad från vår kryddträdgård. Till efterrätt hade vi grillade bananer, vaniljglass och lönnsirap! Japp vi gjorde taberat på alla fat =)

När det spelades badminton skrattade vi hysteriskt. Anledningen var två galningar till Laekenois - Brizna och Raika - som idogt snodde bollen för spelarna..... wow vilken fokusering de visade upp... hm... mindre kul för spelarna kanske och Raika blev till slut förpassad till trädlinan.... wonder why?..... hahahaha... in på småtimmarna blev det för mörkt för både bågskytte och badminton, dessutom blev vi evinnerligt trötta på att vara levande smörgåsbord till myggen så vi gick in. Drack kaffe och pratade.
Tack för en mycket trevlig kväll!

2008-07-22 Att det här skulle bli en av de DÄR resorna (märkligt att det alltid skall bli så när vi skall någonstans med Öggisen...) anades redan när bilen skulle tankas och stationen endast tog kort! Där stod jag med lång näsa och mina kontanter i handen - utan bensin i bilen... ja men hej och hå..... Nu finns det ju själar värda att nämna och så även vid den här stationen. En kvinna, som precis tankat sin bil, föreslog att jag skulle tanka på hennes kort mot att hon fick kontanterna - absolut! Så fick vi soppa i bilen och kunde glida iväg. Nu hann vi inte så långt förrän mobilen ringde och Göte i andra änden meddelade att vi hade något som släpade under vagnen. VA?? In på närmaste parkeringsficka och efter oss stannade en vänlig man som kände på sig att något inte var riktigt rätt.... bara så där? kände på sig? Med Angelica halvvägs in under vagnen från sidan och med mig och mannen en bra bit in under vagnen från aktern kunde vi konstatera att det var vagnens reservhjul som kanat ner från spärren och släpade - eller snarare studsade - mot asfalten i färdriktningen när vi körde. Hjulet låg upp och ner! så spärren höll inte emot. Konstigt! Vi har inte rört däcket någon gång sedan vi köpte vagnen för flera år sedan och just NU släppte det taget!!! Nå, det var bara att vända däcket rätt och vips... spärren passade perfekt och vi kunde köra vidare. En bit innan Åsbro rusar det ut ett rådjur över vägen (trots viltstängsel), som tur var på ett ställe där man har mycket god sikt så det var aldrig någon fara för vår del.

I Arboga stannade vi till för att inhandla lite "färdvägs gott" på ÖB. Vid mellamie serviserna tar jag tag i en rad ursnygga muggar, säger till Angelica att det är bra att de är okrossbara, ställer tillbaka dem i hyllan utan att se VAR jag ställer dem och knuffar till en del gods tillhörande servisen bredvid.... nä... de var inte i okrossbar mellamie.... hrm... host host..... butiken lämnades ganska snart efter den händelsen....

Halar upp nyckeln för att starta bilen och upptäcker att det är inte min bilnyckel jag har utan Götes nycklar!! Anledningen är att han skulle vara snäll och koppla på vagnen, men tog sina nycklar i stället för min, och jag körde ju bara iväg. MEN vad bra för på knippan är nämligen nyckeln till den andra bilen också och reservnyckeln.... ja den har ju jag i tryggt förvar i min väska.... Tänker inte mer på det annat än att det var ju klantigt av honom. Göte upptäcker inte att han inga nycklar har förrän dagen efter då han rusat runt i huset utan att finna sina nycklar.... i bilen satt barnen och väntade på att de skulle åka iväg... de har inte åkt någonstans den här helgen..... I Stallarholmen, hos mor, glider vi in för att ställa upp vagnen. Ilsket viftande efter getingar, som surrade runt oss hela tiden, fick vi vagnen på plats ... bara för att upptäcka varför vi hade så många arga getingar kring oss.... vi snudd på satte fötterna i ett jordgetingbo var gång vi gick in och ur vagnen! shit! - Ur med elen och på med vagnen på bilen igen för att snabbt flytta den och då kör jag över trappstegen till vagnen...... hahahaha suck...... i paniken var det ingen av oss som tänkte på att ställa in stegen och stänga vagnsdörren - vi ville ju bara snabbt flytta oss INNAN någon av oss blev stungna. Dumpade vagnen ute på gruset på behörigt avstånd från getingboet, satte in elen igen och hämtade nyckeln till huset för att äntligen få gå på toaletten. Vi lagade mat och åt gott, pratade om allt möjligt när jag tyckte det blivit lite kyligt och därför startade värmaren.... varpå Angelica påpekade att det skulle nog inte hjälpa så mycket så länge båda takluckorna ett av fönstren och dörren stod öppen.... hahahaha..... Diskningen skedde inne i huset eftersom min mor och moster redan hade åkt till vikingafestivalen i Norge så huset var ju tomt .......... och därmed fanns det ju ingen anledning att släpa med vagnen alls!!!! Vi kunde ju lika gärna bott i huset ju!!! Då hade ju Göte haft sina bilnycklar dessutom....  

Riddarspelen i Mariefred innebär ett kärt årligt återseende med Torneamentum gänget och andra medeltidare från Gotland (en och annan viking är också där fast i medeltidskläder då förstås). Den tragiska händelsen för två år sedan har svetsat oss samman på ett speciellt sätt, trots att vi bara ses en gång om året. I år har händelsen hamnat på bättre avstånd - även om mörka moln och regn får oss alla att oroligt blicka mot skyn - det märktes främst genom uppsluppenheten, skämten... nej inte rumsrena i år heller....., och genom alla skrattsalvor som avlossades. Härligt!  

"Token" med armskydden nere till höger i bild - en alldeles galet rolig människa - och Kung Magnus ena slagskämpe. Han vann slaget en av dagarna något som Drotsen och hans hov sent skall glömma! Han har nämligen kilt på sig och efter sin vinst och dubbning sprang han över till Drotsens podium, lutar sig framåt med baken mot herrskapet och drar upp kilten, viftar med baken innan han blir bortjagad av Drotsens kämpar.... nej det finns inget under kilten annat än ett klockspel.... hm... host... ja..... Vi på kungens sida skrattade så vi höll på att trilla av podiet hela högen! Övriga på bilden är Kung Magnus (Ola - en av Torneamentums grundare), Drottning Blance (res. för stavningen - dvs. jag) samt 3 undersköna damer som riddarna väljer ut vid spelets början. En av spelens svåraste uppgifter enligt speakern då riddarnas hjälmar endast har två smala springor de skall se igenom och läktarna är fyllda med undersköna damer....

Förutom att vi konstaterade att kylskåpet inte fungerar på gasol om man inte skruvar upp gasoltuben i trunken först... hm... ja....., så hände det inga mer konstigheter. Trötta men glada landade vi hemma sent söndag kväll med förhoppning om att vi nästa år träffas igen =)

2008-07-16 Inget IPO läger den här sommaren, som planerat, bara för att i efterhand inse att jag hade kunnat åkt.... grrr typiskt att man skall tvingas planera efter andra som ändrar sig i sista stund.... Det blir inget annat läger heller för Raika har gått upp i löp, Gaïa är skendräktig för så där en 4 stycken och Rex haltar... det sista är Gaïas fel! Hon rusade helt enkel rakt in i honom och när han for iväg för att ta fatt henne halkade han i det blöta gräset. Jag misstänker att det är en sträckning helt enkelt.

Utställningen i Finspång, förra lördagen, gick ju lysande. Raika fick CK + BIR och Marias Taiba tog hem det Svenska Utställnings Championatet med BIR! Finns ett ord för det.... VAJERT!
Ricky i Norge slog också till samma helg, och tog sista Certet för att få ut sitt Norska Championat! WOW!!!

Nu är det bara det sista som skall in i husvagnen, sen kopplas den på kroken för avfärd till Mariefred och riddarspelen i dagarna 4. Torsdag till och med Söndag (17-20/7). Klänningen är nu klar och mina händer skriker i protest... kanske det är därför som bilderna blev så suddiga, svårt att hålla kameran stadig och stilla. Nåja, håll till godo med suddbild i alla fall och jag lovar fota bättre bilder under medeltidsveckan. ; )

2008-07-10 Oj vad vi haft trevligt dessa dagar! Dels att få träffa så många uppfödare av rasen (även blivande), "valp" ägare och andra vänner inom hundvärlden, men också att få uppleva Raika och framför allt Briznas beteende gentemot människor och andra hundar! Brizna - tokfian - behagade att börja sitt första löp 1 vecka innan utställningen och som alla vet.... tikar och deras första löp.... kan ställa till det mentalt MEN Brizna förlitade sig på Raikas öppna och sociala beteende och hängde helt enkelt på! Jipiiee!!

Fick också veta att Trouble OfInka (Vajert Inkas son) klarade IPO3 två veckor innan världsvinnare, vilket gjorde att han på cercuit utställningen blev SVENSKT UTSTÄLLNINGS CHAMPION! Vill också uppmärksamma Andra & Achat von Der Burgkamp (valpar till Vajert Dimma) som båda tog hem Junior Världsvinnare 2008! =) Kände mig som vinnare där jag stod och såg dessa två underbara juniorer i ringen.  - De är ju trots allt fallna undan mina linjer..... STOLT MORMOR med andra ord.

Vinnare av hela "kalaset" dvs. BIR, blev Mikey och Carinas vackra Roughrags Rage. Om jag inte helt misstar mig så blev en svenskägd tik också SUCH  nämligen Charlott Du Clos Des Allienes - men jag lämnar för säkerhets skull reservation.

Lite smolk i bägaren var att vi inte hade möjlighet att vara med på grillfesten hos Maja.... vi har sett bilder därifrån och de såg ut att ha haft en mycket trevlig kväll.... nästa gång kanske vi också kan komma ; ) Anledningen var ju att vi var på vikingafestivalen i Stallarholmen!

I år var festivalen mycket välbesökt och vi hade verkligen tur med vädret. Regndropparna väntade till kvällen och under natten mellan lördag och söndag regnade det på ordentligt, men på dagarna hade vi växlande molnighet med mest sol.  På söndagen kom även Rui, från kennel Casa Mon´t Alves (Portugal), med familj. Jätteroligt och jag tror/hoppas att de hade en trevlig dag. Deras laekenois tik Denyah D´Eroudur var med. Hon är väl värd att omtalas för förutom ett otroligt lugn, öppenhet och socialitet är hon champion i 6 länder - låt mig säga så här: jag är INTE förvånad!!! - och jag tror att hon egentligen skall vara även SUCH numer. Det skall jag forska vidare i för eftersom hon är utlandsfödd och utlandsägd är det ju hemlandets regler som gäller = inga brukskrav för championat. Kan ju bli en trevlig överraskning för Rui och hans familj ; ) Hon blev BIM på Världsvinnare kan jag tillägga.

Nu håller vi som bäst på att sy färdigt Angelicas medeltidsklänning och laddar om för utställning på lördag i Finspång.

Vid pennan: Linnéa som är trött, har ont men är glad......

JUNI

2008-06-30 Nu har vi i dagarna två firat Jennifer som fyller 15 år. Grattis tjejen och tack alla som uppmärksammat hennes födelsedag =)

2008-06-27 Det är otroligt vad stressad man blir när "allt" kör ihop sig. Livet fungerar som en ketchupflaska.... inget, inget, inget så skakar man om lite och vips kommer allt på en gång. Vi har varit på auktion i Tiveden och det var en mycket märklig upplevelse. Eftersom det började regna så åkte folk helt enkelt hem och därmed kostade sakerna en spottstyve!! Många fynd gjorde vi =))

Husvagnen har också lämnat vinterförrådet och nu är kylskåpet fixat, eller rättare sagt brännaren till kylskåpet fixat, så att det fungerar även på gasol. Fick också hjälp att täta takluckan och igår fick vi prov på att det INTE längre läcker in. YES! Varmt tack till Niclas i Tibro för all hjälp. 

Jag har också varit till kennel Björklångens, tillsammans med Maria från kennel Sinjanus, och pussat och gullat med såväl groenendaelvalpar som KATTUGGLA! Ni läste rätt! ja hm... det blev ju inga pussar direkt... ligger inte för ugglor att pussas, men nog var det en majsig upplevelse att känna på vingpennorna! De har räddat denna kattuggla, vars mor blivit överkörd. Det finns två - eller om det var tre, syskon kvar i boet, som hanen nu får tar hand om själv. Valparna genomgick valptest och det såg trevligt ut. 7,5 veckor är de idag och vill man ha svart arbetskraft finns det kanske någon kvar om man snabbar sig ; ).

Så här hittar du till festivalen. Klicka på bilden för att se den större. Du kan läsa mer om festivalen om du följer länkarna i texten. VARMT VäLKOMMEN!Nu är det sy som gäller. Snudd på så att det ryker i tygerna och symaskinen börjar låta liiiite märkligt..... Stallarholmens årliga vikingafestival är i antågande och tjejerna har förstås vuxit ur sina kläder. Festivalen ligger samma helg som världsvinnare - och det är därför stressen kommit för att stanna känns det som. De hundar som inte skall med till vv skall in på pang, husvagnen med barn och hundar skall ner till Stallarholmen, så till vv med de som skall ställas, tillbaka till husvagnen efter utställningen och vikingagille på kvällen (yes...fest alá vikingastuk. heavy..). Sen är det vikingaliv i dagarna två innan det är dags att rulla hemåt igen, hämta panghundarna och .... typ sova en vecka eller....?! Ingen risk...det är bara att ladda om för utställning i Finspång, Riddarspel i Mariefred, en veckas läger, flyttning till Olofström och skolstart. Nej, vi har absolut inga problem att fylla dagarna.....tur att jag har citodon.....

2008-06-19 En del har mer problem än andra, men när man kommer störtande, som Angelica gjorde häromdagen, och påstår sig ha ett mega problem hon inte vet HUR hon skall lösa och det visar sig att "problemet" är att hon vunnit två konsertbiljetter - ja då undrar man..... Jag och Göte såg antagligen ut som två fån för vi hajade inte riktigt vad i problemet låg?! Hur många vinner biljetter bara så där? Vi hoppas att hon får kul på konserten i kväll!

Potatisen har dragit iväg på höjden i landet. Det börjar bli hög tid för kupning. Jordgubbarna börjar skifta i rött och i stenrabatten har en succluent (med res. för stavningen) slagit ut i blom! Rosorna i portalen vid ingången till tomten har också startat sin blomning. Det är bara ett lite problem med dem...... vi hade, efter konstens alla regler, trätt rankorna om varandra kors och tvärs in och ut genom bågen för att få en "trygg" passage .... så kom stormen.... hm.... bågen låg nästan helt nere på gången och vi hade mega problem att få bågen på plats igen. Nu spretar rankorna åt alla håll igen vilket gör det nästan livsfarligt att gå igenom. Man fastnar helt enkelt i taggarna! Inget vi tänker göra något åt så här inför stundande midsommar. Nä - vi skall njuta av..... regnet - suck- ... god mat och eventuellt åker vi in till Askersund eller någon annan stans där de reser en midsommarstång för barnens skull. Önskar alla en skön midsommar!   

2008-06-15 Idag är man inte stöddig.... man skulle kunna vara det eftersom Rex, Wargha och Raika gjorde dunder bra ifrån sig igår på MH banan. Alla 3 skottfasta - eller som beskrivaren sa Nu kan du ta ut öronpropparna på dem! De behövs inte längre.... hahahaha... Gaïa gick också sitt MH. Tyvärr gick det inte lika bra. Testmomenten i sig var väl ok, avreaktionerna lika så och nog stod hon upp för spökena alltid, men mellan testmomenten alltså under förflyttningarna var hon räddhågsen, en skugga av sig själv med nerverna - banne mig - 20 cm utanför kroppen!?! Hon föll på skotten - orolig men lämnade inte platsen, beskrivaren satte en 5a (jag och fler med mig tyckte att en 4a hade varit mer korrekt, men nu blev det inte så) Tråkigt och en aning förvånande. Vi har ju testat skott vid flera tillfällen och hon har inte visat den minsta berördhet. En aning skriver jag för med tanke på hur hon gick banan så anade jag att skotten skulle bli droppen - och så blev det ju. Trots detta har hon, tillsammans med de andra, känd mental status. Varmt tack till Carina som briljant lotsade Rex genom banan - tack!

Idag betalar jag priset för att ha lotsat de andra genom banan (det är därför man inte känner sig så stöddig)! Haft sendrag genom benen hela dagen och f-n vad ont det gör! =(  Det började i går kväll och har djävlas med mig hela natten och nu hela dagen. Skrutt kropp!

Nåja - Gaïa får mogna på sig så får vi se hur vi skall ställa oss till MH:t. Någon form av skottprov i framtiden blir det och helt klart blir det också avgörande för hennes framtid inom aveln. Om ni nu råkar ha vita kåpor och känner för att skrämma lite hund så rekommenderar jag att ni INTE gör det mot Gaïa eller Wargha! Då är Even ett mycket "säkrare" val.......

2008-06-12 Så märkligt det känns..... äldsta dottern så gammal att grundskolan är över! Sista veckan i plugget (3 dagar) bestod i brännboll och dragkamp dag 1. Städning av skåp, flyttning av bänkar, samt dans med 3-rätters middag dag 2. Så dag 3 - avslutning!

Här i Askersund kändes avslutningen mer som en studentavslutning än en avslutning för grundskolan - inte alls som vi är vana vid hemifrån - kul upplevelse. Angelica var fanbärare och tåget av 9or gick från skolgården till landskyrkan. Där var det 3 tjejer som sjöng var sitt solo och Angelica var en av dem. Från kyrkan tågade alla tillbaka till sina klassrum för att få sina betyg och ta avsked från lärarna. Sen gick alla upp till huvudbyggnaden för utrop klassvis!

Efter det gick alla ner till vattnet där traktorer med lövade hövagnar väntade - Ett ekipage för varje klass. I karavan körde så ekipagen med gastande ungdomar varv, på varv, på varv genom Askersund...... hur många varv det blev vet jag inte men det tog en faslig tid. Väl hemma var Angelica så slut att hon knoppade in tidigt på kvällen och vaknade inte förrän tidigt nästa morgon. Det tar att vara "utgångare".....

2008-06-06 Igår kom vi hem igen från Tallinresan. Vi vuxna var riktigt stolta över "våra" ungdomars uppförande under hela resan. De har varit exemplariska! Inget tjafsande, inga bråk eller slagsmål, ingen alkohol osv. Istället sjöng de karaoke, dansade disco natten lång och sa själva att de haft jätteroligt. I Tallinn fick alla fri tid från kl. 10.15 till 16.00. De flesta gick runt i gamla stan, fikade, hamnade på Tallinnmuseet och var åter på båten den tid vi bestämt. Jag ock Angelica bestämde oss för att gå på upptäcktsfärd genom gatorna själva. Tallinn är en medeltidsstad som verkligen andas medeltid. Det var förvånansvärt mycket bevarat av husen, fasaddetaljer och gatorna.

 

 

 

 

 


Tyvärr missade vi bågskytten där det stod skyttar och sköt båge. De höll till vid en av kyrkorna i stan. Gata upp och gata ner, in i affärer på jakt efter något roligt och minnesvärt att ta med hem och förutom all medeltid var det en hel del vikingatid också =)

Det enda smolk i bägaren var väl att det inte är billigt i Tallinn - inte på långa vägar billigt! (Ja, det skulle vara tobak då.) En kopp kaffe gick på 35 kr och påtår, såsom vi har, fanns inte. I alla fall inte där vi fikade. Man fick vackert betala lika mycket för kopp 2. Dessutom fick man en ny kopp!

 


Bärnsten är en stor naturtillgång och i snudd på varenda affär blev man bländad av alla smycken, tavlor och skepp gjorda av just bärnsten. Vi hittade också en affär med BARA smide! Allt från toaletthållare till enorma takkronor och jag tror att spåren efter mina fingernaglar fortfarande syns i dörrkarmarna när Angelica försökte få ut mig ur affären..... 


Djurvänner som vi är, var vi tvungna att mata duvorna i parken. De föll ner smulor mellan Angelicas ben och gissa om hon blev rädd när en av duvorna bokstavligt talat DÖK ner mellan benen efter brödet. Tyvärr fick vi ingen bild på duvans spretiga stjärtfjädrar som var det enda som stack upp. Anledningen var att jag skrattade så jag tjöt och dubbelvikt blir det inga bilder.......

Av någon anledning gick ungdomarna och la sig ganska omgående när vi åter var på båten. De flesta vaknade inte förrän det var dags för middagen! Å andra sidan var det nog lika bäst för annars hade de inte orkat dansa till in på morgonkulan. När vi låst in alla väskor på centralen fick de fri tid i Stockholm. Jag och Gittan gick shoppingrunda på Drottninggatan och tog en fika vid caféet nedanför Klara Norras kyrka. Där satt vi och tittade (och hörde) på alla studenter som i olika fordon åkte förbi. Tågresan till Hallsberg var en plåga. Låååång, fullsatt tåg och 32 grader i vagnen Phu!

Väl hemma dunsade jag och Angelica ner på varsin stol. Middagen stod på bordet så det var bara att hugga in =) Trötta, nöjda och riktigt möra i kropparna, åt vi gott och berättade för övriga familjen om vår lyckade resa.

MAJ

2008-05-27 Idag kom så sanden...... varför gräver man en grop?, skruvar ihop själva sandlådan?, fixar grejar och står i ...... när barnen blir helt jublande glada - för att inte säga hysteriskt glada - och leker precis lika bra i sandhögen där man dumpar den!!

    

I vilket fall som helst, så här fint blev det när all sand var på plats! =)


 

Det har varit en alldeles underbart solig dag och trots värmen gick Raika kanon på lydnaden ; ) Ev. har jag också funnit ett sätt att få bukt med apportproblemet vi tampas med just nu. I morgon får vi se om dagens övningar gav resultat. Härlig dag kan bara avslutas på ett sätt.... grillning och middag ute! Gott!

2008-05-26 Helgen har bjudit på de mest omvälvande känslor.... känslomässig berg-o-dalbana kan man lugnt säga. Tidigt fredag morgon åkte Göte till Stallarholmen och lämnade Cassandra och Stephanie hos deras mormor. Jag och Angelica hade alltså hela helgen för oss själva... ja... förutom hundarna då förstås. Vi grillade på kvällen och roddade sedan med hundarna för att knoppa in tidigt. 04.30 lördag morgon gick vi upp, åt frukost och rastade av Rex och Roy ordentligt (Tack Monica som tog hand om dem resten av dagen). Stoppade Gaïa, Raika och Even i bilen och startade avfärden mot Olofström prick 05:15! Pirrigt och förväntansfullt - vackert väder hela vägen ner. Vi fikade på ett hotells "oöppnad" restaurant, vattnade upp gänget i bilen som blev väldigt glada att få sträcka på benen.

10: 15 landade vi i Olofström där Angelicas bågskyttelärare och en del övrig personal på blivande skolan mötte upp. Sedan blev det information, mer information, rundvandring i gymnasiets alla lokaler, och ännu mer information - typ korvstoppning! Promenad ner till bågskyttehallen, som från augusti kommer vara Angelicas andra hem.... eller kanske första hem efter gymnasielokalerna - samt mer information. Tillbaka till skolan och fikarummet för mycket god lunch och sedan..... till borgen.... huskomplexet som Angelica skall bo i det kommande tre åren. Nu var det äntligen dags för lägenhetsvalet ...... wow... ännu mer spänning ..... och för att hålla ungdomarna på sträckbänken fick vi först gå igenom borgens lokaler (vaktmästarens tillhåll, tvättstugan, "uppehållsrummet" öronmärkt enbart för bågskyttarna på borgen, mötesrum m.m) med tillhörande information.

Angelica valde en lägenhet, där det nu bor en bågskyttetjej som tar studenten nu i juni, med balkong så att hon får eftermiddag och kvällssol! Ett mycket bra val tycker jag. Den första hon tänkte ta (helt tom, så man fick uppfattning om storleken) var inte alls lika fin som den hon slutligen valde och som dessutom skall helrenoveras - varför då tänkte jag ... förutom utbyte av spisen ... det var verkligen inget fel på den lägenheten, men har man den turen bråkar man inte! Angelica kommer alltså att få en helt nyrenoverad 1a med litet kök och badrum på totala 31,5 kvm - troligen med gamla spisen kvar då hon som bor där nu sa att de bara byter ut den om den lägger av, vilket den kommer att göra när som helst (hoppas jag) då den är från -70 talet. I hyran ingår el och bredband. Vi träffade också tre av ungdomarna som går, vad vi uppfattade, sitt andra år nästa år och som bor på borgen - jättehärliga alla tre!

Så var dagen slut och det var dags för hemfärd. Jag trodde att den skulle bli hysterisk - med en tjej i full gång att planera, möblera, flytta in, köpa in saker... ja ni fattar "bubbla" på så man inte skulle få en syl i vädret..... mäkta förvånad konstaterade jag att hon somnade ganska omgående och vaknade till när jag släppte hundarna fria i skogen, för att ganska omgående somna när vi rullade igen. Med andra ord var den här resan väldigt ensam att göra.... hm... JAG hade gärna lyssnat på ungdomsentusiasm, planer, farhågor, intryck.... suck.... vi åt middag på vägen upp för att slippa laga mat hemma. Angelica var förvisso vaken, men inte sa hon mycket resten av resan heller. Fattar ni - 37 mil ner, med sovande sällskap och sen 37 mil upp på samma sätt!!!! ja.... ok.... sista 4,5 var hon vaken men fåordig. Väl hemma erbjöd hon mig att vila medan hon rastade av Rex och Roy samt gav gänget i bilen bensträckare och mat.... - Du har ju kört så långt idag och behöver vila, jag känner mig pigg så jag kan göra det, medan du vilar så fikar vi sen..... Hörde ni när hakan landade i golvet? Så nästa märkliga upptäckt.... Digitalkameran var ju med för att dokumentera och nog fotograferade Angelica alltid.... men INTE en enda bild på lägenheten! Det fanns ju en tom, som var ypperlig att fotografera i, så förklara för mig varför det inte finns en enda bild!?!? Utsidan på huset - bild finns, uppehållsrummet - bild finns, postboxarna i trappuppgången - bild finns, tvättstugan - bild finns ....

Somnade straxt efter besvikelsen över att det gick så dåligt för Sveriges låt i melodifestivalen. Gillade den Ryska, så det säger jag inget om, men nog skulle Sveriges bidrag landat bland de 5 bästa i alla fall.

Söndagen var slappdag. Rex och Roy tillbringade den mesta tiden av dagen ute på tomten medan "Min morsdagros! =) Från Angelica!resgänget" sov  med tassarna i vädret mest hela dagen. Gaïa var till och med så trött att hon inte åt en gång! Jag klippte gräsmattan, rensade lite ogräs, grävde bort ett antal plommonskott - sparade tre,  fast flyttar dem till lämpligare ställe - och väntade på att Angelica skulle "öppna munnen".... inget..... däremot packade hon!! Två kartonger samt grävde upp en del plantor hon vill ha på balkongen och satte dem i balkonglådor. Till slut, straxt innan grillningen på kvällen, måste jag ju framlägga min besvikelse över att hon inte "bubblade över" och känslan över alla uteblivna förväntningar - har hon månne ångrat sig? vill hon inte längre gå på bågskytte-gymnasium men vågar inget säga? är hon besviken över lägenheten - därav inga bilder, gillade hon inte skolan eller vad? - Det var så många intryck att det snurrar i huvudet! Var skall jag börja? Tänker på mängder av saker samtidigt, det bara går runt ju.....!  ..... Jamen det är väl klart det gör, "lilla" gumman så är det ju! Sluta 9an - sista sommarlovet - börja gymnasiet och på det flytta 37 mil bort från hemmet.... klart det snurrar!        

2008-05-22 I förrgår fixade jag nytt bilbälte bak på 745an. Det var allt nära att jag började gråta innan det var klart - fy fan (ursäkta språket) vilket skitgöra. Nu är i alla fall bältet på plats och inga hundar som kan komma åt något bälte (läs Even byter själv om han tänker tugga av fler.....) åker bil hädanefter!!!

I går startade projekt sandlåda till tjejerna. Den införskaffades förra året men den sommaren regnade ju bort. Tungt att gräva då vi har lerjord, men nog blev det fint alltid. Lådan är också ihop skruvad så nu skall det beställas sand. Even var med och när tjejerna skulle provsitta lådan så var ju han tvungen att vara där han med...... tok..

(Här är bildserien (klicka för att se dem större).

 

Det kommer förstås en bild när den står på plats med sand i - tjejerna vill börja leka nu!!)

På kvällen var jag och Rika i sällskap med Monica på Hallsbergs BK för igenom körning av 1an... När hon gör det hon ska gör hon det rysligt bra, men så får hon kronspel och flippar ut totalt mellan varven.... livet med Belgare..... För första gången låg hon platsliggning med andra hundar och dessutom på rätt avstånd. Liggtid 3 minuter! Inget snack om saken =) hon låg bergbom!

2008-05-20 NU har jag åter fungerande vindrutetorkare på min bil.... yes! Åkte till skroten och köpte in vindrutetorkararmar (kolla in ordet - hur långt som helst!) I vilket fall som helst så visade det sig att det inte var något fel på sittande armar - felet låg i att vindrutetorkarmotorn, som jag bytte i lördags, inte var jordad som den skulle... usch...det är ju farligt ju - nå nu är den dubbelt jordad och torkarna fungerar som de skall utan att det slår gnistor någonstans! Japp! jag är stolt över mig själv idag som fixade det!

Raikas avslutningarna sitter nästan helt och fullt nu (också stolt över det!) och vad händer då.... spott ut apport.... suck - nytt moment! eller - matte kopplar loss..... jag vet jag vet... sättande under gång, likabäst sitta nu (typ efter 6 steg)!... va´sa du inget?.... vadå fot! vi brukar göra ligg eller sitt under gång...tror du jag är dum eller..... ok, ska det vara så så lägger jag mig nästa gång (efter 6 steg) .... jag kan jag kan....va? fortfarande fot? haru blivit galen eller skojar ru... vad är det för fel på ligg nu då? bäst att ligga på rygg med alla fyra i vädret... va? går du?... men vi skulle träna ju...hallå!!! 

2008-05-14 Så har Angelica gjort sitt "operation dagsverke". Insamling till barn i Bolivia. Angelica fick arbeta hemma, vilka de flesta ungdomarna valde, och se så fin vår trädgårdsgrupp blivit. Hon har slipat och slitit hårt. Den är inte helt klar ännu eftersom det skall på färg över grunden, men hon är på mycket god väg - eller hur?!

 

 

 

2008-05-13 Idag har vi varit nere på klubben som har börjat med dagträning på tisdagar mellan 10.00-12.00. Super duper för jag har lite att lösa när det gäller Raikas lydnad. Sist jag var hos Prickis körde vi igenom lydnadsklass 1. Det var ett mycket klokt beslut för det visade sig att jag glömt "sätta ihop momenten" = avslutningarna var en katastrof..... help.... fick en del att jobba med alltså.... och jag som anmält till första tävlingen..... gulp....

2008-05-11 Det har varit fullt upp i trädgården sedan konfirmationen. Härligt med medelhavsvärme! Tongue out Hundarna dåsar i skuggan utom Gaïa som älskar sol!

Potatisen är nere, löken lika så och i kryddlandet kommer det upp en massa godheter. azalean080511Ett par plantor jordgubbar står redan i blom..... vänta nu.... är vi i maj eller?.... Det har varit så varmt att vi fått lov att vattna ett antal gånger Smile och gräset har vi säkert klippt 4 gånger redan!!!

Nyheter till trädgården har vi också införskaffat. En Rhododendron (ja, en azalea variant, som jag just nu inte kommer ihåg namnet på... återkommer med det) som vi ställt i en tunna eftersom vi inte kan komma på exakt var vi skall ha den. 3 olika hostor har också införskaffats samt en vit och två röda spireor.  

Vad vi fortfarande inte kommit fram till är var vi skall ha uteplatsen! Suck! Börjar starkt misstänka att det inte blir någon "iordninggjord" uteplats i år heller. Det blir antagligen som tidigare - att vi flyttar runt möblerna efter vind och sol.  Grillen har gått varm - bokstavligt talat - och samtliga middagar den senaste veckan och i synnerhet nu i helgen har ätits ute. UNDERBART! ... är det inte märkligt att mat smakar godare i naturen eller ute på sjön...... Wink

2008-05-04 Efter att ha, försökt i alla fall, vilat i 2 dagar för att kurera min förkylning var det idag dagen då Maria på Kennel Sinanjus och jag okristligt tidigt for iväg till Nora för utställning. Marias Taiba var med för att ställas i bruksklassen.

I strålande solsken rullade vi fram genom Noras otroligt vackra landskap och konstaterade att det fanns en hel del hus vi skulle kunna tänka oss. Landskapet, förutom skogarna på varsin sida om vägen, bjuder också åkrar och sluttningar där husen låg en bit ner på sluttningen mot den blanka sjön. Vi kan gott tänka oss att befria dessa husägare från deras hus..... de behöver inte flyttstäda en gång....

Utställningsplatsen var otroligt vacker, också den vid en sjö. Vi parkerade oss på första parkett vid ringsnöret och intog frukost samtidigt som dagens domare, Thord Byström, gjorde sig redo för dagens arbete. Tabia gick in som nummer 10 i ringen och Thordan undrade: Jaha, vad har vi här då?  
Ring.sekr: Groenendaeltik i bruksklass.
Oj! I bruksklass! Då måste jag gå ner på knä. Det är fortfarande blött i gräset men det får jag stå ut med.
Sagt och gjort - Thordan tog sig ner på knä och kliade Taiba under hakan som tyckte att han var en trevlig prick och gav honom en stor puss! Sån´t gillar Thord! Ringvarv, gata upp och gata ner och så var det klart... CERT och BIR! Grattis Maria! =)

Efter Tiaba går Malinois in i ringen, också hon i bruksklass. Ägaren hade förväntat sig en 2a och jag, som kände mig snäll idag, sa till Mia att en slät 1a skulle jag släppa för hon är inte så hemsk som en del bruksmallar tyvärr är. Kan säga att jag tappade hakan, ägaren tappade hakan och andan, gänget med Briarder bredvid oss och gänget med Riesen bakom oss likaså för Thordan slog på stort och gav tiken CERT och BIR...... suck... Ja det är på plats att säga grattis till ägaren för tiken blev därmed Bruks Champion idag, fast jag måste säga suck igen....

Tre tervueren var också anmälda, två av dessa kom till bedömning och öppenklass tiken fick CK och BIR, en Swandotter för övrigt och riktigt trevlig tik, veteran tiken CK och BIR veteran.

Ja så var det bara att börja den långa väntan på dagens finalen..... hade vi tråkigt?.... knappast. Mängder av ur läckra Riesen, två riktigt bra Schäferhanar (varav den ena blev brukschampion och utställningschampion dagen till ära) och så...... en liten TAX- fröken på 4 månader, som jag försökte stoppa ner i fickan för att ta med hem... En sån uppenbarelse..... Om det går att få en strävhårig med den här färgen vill jag ha - me like!

Lilla tax fröken slutade BIS-3 valp och Taiba slutade BIG-2 idag! WOW! Veteran tiken tog hem BIS-veteran.

Rödmosiga i våra nyllen avslutade vi dagen med fika i vår trädgård. Mia körde lydnad med Even.... körde och körde... ja..hm... host..., kickade boll med Rex och klämde igenom Roy. Tack Maria för en mycket trevlig dag. 

2008-05-01 Vädret bjöd inte på den sommarvärme vi haft i flera dagar nu, men det var i alla fall uppehåll. hm... undrar just om det var någon som tog med sig det fina vädret ner till Ivön i alla fall .... ju närmare tid för avfärd till kyrkan desto nervösare blev tjejerna.

Timmarna innan sprang alla kors och tvärs mellan dusch, sminkning, håruppsättning och köket för att få något i magen, rastning av hundar och tappra försök att stoppa Stephanie att gå upp i trappen själv - Samtidigt som jag försökte lägga handen på det sista inför alla ankommande gäster och upptäcker att vi inte kommer ha stolar så det räcker till alla!! Telefonsamtal till Monica och Micke så var det lilla problemet löst - tack för hjälpen!

Tjejerna blev inte mindre nervösa när de såg alla bilar som stod parkerade utanför Olshammarsgården och kyrkan. Dagen till ära hade Hammarkören fått i uppdrag att sjunga under gudstjänsten (tyvärr hellre än bra, men ok, inget vi kunde påverka..)

Konfirmationen gick bra och tjejerna klarade förhöret = ) Även de frågor som prästen ställde fast de inte varit med på pappret. Har idag fått veta att sååååå långa förhör som han hade med tjejerna brukar han inte ha annars! Grannarna menar att han blev inspirerad av tjejernas kunskaper. 

Det blev trångt om saligheten i huset när alla skulle äta, men vilken härlig stämning! Varmt blev det också kan jag säga och under tiden tjejerna öppnade sina presenter stod ytterdörren på vid gavel!

Tack alla som kom och gjorde dagen oförglömlig för våra äldsta tjejer!

Senare på kvällen, när alla gäster åkt hem, satt jag med en kopp kaffe vid köksbordet och tittade på röran - faktiskt med ett leende och snorig näsa - glas med slattar i, tallrikar, karotter, kaffemuggar mm över allt. En liten bit bröd och lite sallad var allt som var kvar av maten & lite bottenskrap av sorbetglassarna. En tanke kom över mig..... hare´ varit fest eller...... ; )

APRIL

2008-04-29 21 grader varmt har det varit i Askersund idag!!! 21 grader den 29 april?!?! men nu har meteorologerna "hotat" med mer normala temperaturer för årstiden. Så där en 10-15 grader - sol, lokala regnskurar och blåst.

Var i väg till veterinären för besiktning av Missy och sedan till Prickis för lydnadsträning. Körde bara Raika och svetten rann utmed ryggen. Fruktansvärt varmt trots kraftiga vindar som allt var lite kyliga. Man märker att kroppen inte är van vid vädret och värmen ännu.

Huset städat och planeringen i det närmaste klar. Jag är dock helt slut. Kroppen däckade ihop nu på kvällen. Tjock i halsen, näsan rinner och kroppen skriker av trötthet - och det som är massor kvar att göra.... 

2008-04-23 Idag har det varit marknad i Askersund. Strålande solsken, närmast vindstilla och utanför Netto står en temperaturmätare som, straxt innan solen ligger på, visade 20 grader! När vi åkte hem visade den hela 26, men då låg solen rakt på - så det får anses vara glädjetemperatur.

Mötte en mycket nedstämd Angelica i folkmassan. Hon hade antingen tappat eller blivit bestulen på mobilen.... suck... mest troligt bestulen för hon hade den i framfickan på byxorna och den har aldrig "glidigt" ur förut. Tågade så iväg mot Nordiska där hon sett ett par fina skor hon önskar sig till konfirmationen. De var verkligen fina, så vi köpte dem. Tågade iväg till nästa affär och när vi går in larmar skorna från påsen. Det visade sig att de inte tagit bort larmet från skon! Suck! Angelica gick tillbaka till Nordiska för att få det gjort och kom, efter evigheter kändes det som, med PENGARNA i handen !?!? De kunde inte ta bort larmet för de har ingen sån apparat.... men hallå.. säljer man skor med larm på om man inte kan ta bort larmet? Jodå, den här affären gör det tydligen. Just denna sko, och några till, hade hamnat i en leverans med andra Olarmade skor av samma sort. De larmade skulle till annan butik, men istället för att skicka tillbaka dem till leverantören sålde de ut dem - larmet fick väl kunden avlägsna själv!! Angelica blev inte gladare av det här kan jag säga.

Vi hittade dock ett par andra skor i annan affär, som dessutom var billigare och UTAN larm ; ) Besökarantalet måste i år varit rekord! Det var närmast omöjligt att ta sig fram någonstans - har aldrig sett så mycket folk i Askersund under våra snart två år här! Phu!

2008-04-22 6 färre är de nu - mössen alltså! Det tog inte lång till efter att första fällan riggats förrän första musen gick till mushimlen. Nu märks det att man är djurvän - sann sådan - för trots att jag verkligen inte vill bo ihop med dem, så känns det vemodigt när man riggar fällorna och verkligen jobbigt att "tömma" dem. Vet inte varför men det känns grymt helt enkelt.

Planeringen är i full gång inför tjejernas konfirmation 1 maj. Känns som man har MASSOR att göra, men det går från klarhet till klarhet precis som Raikas lydnadsträning! Känslan att första tävlingsdagen inte är sååå långt bort börjar infinna sig! Rex lydnadsträning talar vi tyst om.....   ... han är helt enkelt senare.... hm....

Fick en mängd härliga bilder från Finland i går. X med barn har varit på läger i helgen och generöst delade Sari med sig av alla fotografier - varmt tack för dem. Lägger dessa i albumet under vuxna, så snart jag har lite tid över - håll utkik  

2008-04-16 Förutom lydnadsträning med Raika och fika hos Monica och Micke har dagen bjudit på en höjdpunkt utan like..... Möter en till synes butter Angelica i dörröppningen när jag kom hem. Det visade sig att hon inte var "butter" alls snarare i upplösningstillstånd! Hon har mött MUSEN... japp, öppnade skåpet under slasken för att slänga skräp och iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii - Vrålet var så öronbedövande att Göte kom rusande från vardagsrummet i tron att NU skar hon fingret av sig eller slog i så halva foten gick av... nä... han hittade henne stirrandes ner mot soppåsen och i den satt en SKRÄCKSLAGEN mus med framtassarna uppdragna mot munnen och i de små svarta ögonen lös skräcken tydligt - antagligen också tillfälligt döv! Det tog ca 1 minut innan lamslagningen släppte tagen om lilla musens muskulatur och den tog mega skuttet ur soppåsen och försvann ner i källaren igen. Megaskuttet fick Angelica att åter ljuda ordentligt iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii så på väg ner i källaren hade den stackaren troligtvist tinitus skador också .... jag misstänker nu att just denna mus inte kommer att lämna källare på bra länge, nu får någon annan ur släkten fixa käket....

2008-04-13 I morse vaknade jag ordentligt.... det skedde när jag skulle brygga morgonkaffe och öppnar dörren under slasken för att kasta bort det gamla filtret. Mega hål i soppåsen, papper och rester utdragna framför soppkorgen och tydliga spår efter mus över allt i skåpet! Men va´ fint - då har den duktiga lilla krabaten hittat upp från källaren nu då.....eller kanske de, vem vet? det kan ju vara en hel familj med kusiner, mostrar, morbröder och andra släktingar - en arme´ helt enkelt ..... grrrr... NU ÄR DET KRIG - MUSKRIG! ... eller ja - det börjar i morgon när Göte är hemma igen.....

Inbjudningarna är nu fixade och skickas i morgon - skönt. Soligt, om än lite kyligt, har det varit idag. Gick runt på tomten och kollade in vårens ankomst. Tusenskönor i mängder i gräsmattan, penséerna har kommit upp - både där de skall finnas men också på helt andra platser där jag inte hade en aning om att det fanns några! Självsådd med andra ord. Tog lite bilder - förstås - och kommer uppdatera trädgårdsalbumet snart.

2008-04-11 Idag har första tulpanen slagit ut - röd & ståtlig! ..... men det har också första maskrosen gjort!?!?!! Alltså allvarligt talat... vi har haft 2 frostnätter! Trodde inte att maskrosor klarade frostnätter och dessutom gör det ingen om vårblomningen får komma först! Visserligen har de flesta krokusar nu blommat över, men alla påskliljor har inte blommat ännu, inte alla tulpaner heller. Maskrosor är ett starkt släkte för sig... tänker genast maskrosbarn och innebörden av det namnet.....


Vi hade mycket trevliga lunchgäster här idag. Ett härligt par, som kom för att träffa våra hundar och främst då Missy - dubbelsidigt tycke uppstod kan jag säga =) 

Cassandra tyckte Helene var väldigt vacker och Stephanie somnade i Jannes famn! Tack för en mycket trevlig dag och vi höres snart igen. 

I kväll blev det också klart vilken hane vi kommer para Daphne med nästa gång - YES! Kommer snart upp under planer.

2008-04-09 Dagen har bjudit på en djävulsk huvudvärk.... har trots det försökt att fixa ihop inbjudningskorten till tjejernas konfirmation den 1 maj. Slutade med att jag grusade försöken och skjuter på det till i morgon. Kom också på att jag måste göra i ordning bild och text till Bazzakull´s vandringsprispärm, som vi fick äran att ha med oss hem från IVÖ utställningen =). Det visade sig dock att det inte finns några tomma ark kvar i pärmen så i morgon blir det besök till pappershandeln också, dessutom tog bläcket slut i skrivaren så bilderna blev rosa.....hm.... tror jag går och lägger mig istället känns som det är läge för det nu.... risken är annars stor att dator med skrivare och allt landar utanför huset och banne mig om jag ens tänker öppna fönstret först! 

2008-04-07 Livet är väl bra märkligt ... ungefär som en ketchupflaska - först händer inget, så händer inget SÅ kommer allt på en gång - som familjens liv just nu.... Det börjar med att Göte delade med sig av förkylningen han släpade hem från "lilla Stockholm". HELA familjen har fått sin beskärda del och Angelica drabbades hårdast den här gången = akuten i tisdags med hög feber, hosta och 2 astma attacker på grund av förkylningen ...

I torsdags fick vi Raikas röntgenbesked - FRI både fram och bak ;) YES!

I fredags var vi med Carina på "Kryss med Hjalmar" i Örebro. OJ! vad roligt vi hade och det var verkligen länge sedan jag och Göte var ute på något kul.

Helgen har gått i junior SM tecken! Vi var länge väldigt tveksamma till om Angelica skulle orka med denna helg efter att ha varit sjuk hela veckan. Med facit i handen är vi väldigt glada för att vi beslutade att åka och att hon orkade tävla. Lördagens kvalskjutning resulterade i 3e plats med nytt personbästa och nytt klubbrekord i klassen. På söndagen var det finalskjutningar och där slutade hon på 3e plats med 2 nya distriktsrekord!!! GRATTIS! 

MARS

2008-03-27 Idag träffades Carina och jag för sök, uppletande och spårträning i Tripphult. Eftersom det bara är vi två och Rex behöver nya figuranter måste vi klura lite och förslaget kom faktiskt från Maria igår. Medan Carinas två spår låg och mognade till sig körde vi uppletande och det gick riktigt bra - Rex var lite för högt upp i varv, men efter tillsägelse så samlade han ihop sig. Missy däremot har ju inte greppat det här med uppletande ännu. Hon gjorde, trots oerfarenhet, bra ifrån sig. Så gick Carina sina spår och jag ställde ut ryggan med rullen på i skogen . Rex fick först ett skick på Carina och sedan sände vi honom till ryggan - med spänning såg vi honom fara iväg över stock och ris för att göra en super TYDLIG vittringsmarkering mot ryggan och med öronen fällda och svansviftning rusade han dit och...... kä.....   men var sjutton är människan?... han for runt ryggan och puffade på rullen med nosen, men tog inte upp den, trots att vi jublade på avstånd! Så han fick ett nytt skick på ryggan - efter att han sett att vi la dit rullen - och han for ut lika glatt och markerade lika tydligt att han hade vittring och blev lika PAFF att det inte fanns någon människa där.. Sista skicket fick han göra mot Carina och han blev utom sig av glädje när han hittade henne. Lärdom: 1) Han går på vittring och inte syn. 2) Det kommer gå att  köra honom på ryggsäckar också när han fattar att hämta rullen som ligger på den eller ta upp den som hänger i halsbandet (nu hade han ingen rulle på sig) vilket kommer att tränas in separat. 3) Att köra sök på två personer är ingen hit...... man måste vara en grupp och få med en och annan ny då och då för hundarnas skull. 4) Vi hade roligt och är båda mycket stolta över Rex kapacitet - han ÄR verkligen duktig...

2008-03-26 Med en ordentlig "klump" i magen åkte jag och Raika ner till Skövdepraktiken för röntgen. Utanför slöt Maria, Kennel Sinjanus, upp TACK Maria, och vi gick in. Anmälde vår ankomst, vägde (22 kg) och väntade på att få komma in till vet. Åke. OJ en så trevlig, lugn och behaglig vet. som tog väldigt god tid på sig med Raika - kliade bakom örat, klappade, lyssnade på hjärtat och kände igenom henne från topp till tå utan att hon märkte något. Inne på röntgen höll Maria i bakbenen och jag fram. 2 plåtar på höfterna (den ena låg hon något snett - haha inte ens i närheten av Roy och Rex plåtar - men den dög inte här för HÄR är man proffs och lämnar inte ifrån sig vad som helst!) och en på armbågarna så var det klart =) Kanontydliga plåtar! Armbågarna var fina ena höften helt ok och den andra var lite på gränsen, så det är bara att hålla tummarna inför det officiella resultatet. Så satte Åke upp en plåt för att visa hur det INTE skall se ut. Maria föreslog D-höfter och hade rätt, det var verkligen en bedrövlig syn och Åke berättade att det var en Schäfer på 15 månader, som var "offret". Jag påstod att det var en hane och hade rätt! Lite stolt blev jag allt och pekade på bäckenet och menade att det var en häftigt trång "valppassage" om det skulle vara en tik, varpå Åke sa att han tittade på ett annat sätt och frågade om jag kunde säga hur.... hm.... funderade på om det var en kuggis eftersom han fick något plirigt i ögonen ... men det var intressant att han ville "lära oss" när vi ändå var där, så jag klurade en stund och pekade sen på nedre delen av bäckenet. - Nej sa han och pekade mellan bäckenet utmed nedre delen av ryggraden och upp mot ryggen en liten bit - Jag tittar här! För det här är penisbenet och det är bara hanar som har det!......... hahahahaha FUSK! Åh, vad vi skrattade! Så skrev han in tandstatus i stamtavlan - normalt fulltandat bett =). Klumpen i magen var som bortblåst när vi kom ut från praktiken och väl hemma hos Maria åt vi smarrig kycklingsallad och pratade till sena kvällen. Fnittrade för mig själv på vägen hem i mörkret kan jag säga och skall leva länge på dagens lektion.......

2008-03-25 Påskhelgen har bjudit på snö, sol, god mat mer snö och isande kyla! Tjejerna var påskkärringar på Påskafton och man får lov att beundra dem som tappert gick runt och delade ut påskkort trots den isande kylan!

Märkligt att man här går på påskafton - det brukar ju vara skärtorsdagen man skall gå på eftersom förrådet inför resan till blåkulla måste fyllas! Senare på kvällen såg vi några fyrverkerier mot natthimlen - något vi inte heller är vana vid eftersom vi vare sig har påskeldar eller påskfyrverkerier i Stockholm. Vi våreldar ju sista april. Påskdagen var vi i Stallarholmen på god mat och trevlig samvaro. Raika och Missy skötte sig fint och ingen av dem gjorde större väsen av sig i måndags... trötta efter utflykten med andra ord.

I morgon, onsdag, bär det av till Skövde och röntgen av Raikas höfter och armbågar. Det är inte utan nervositet kan jag säga..... 

2008-03-18 I förrgår, söndag, hade familjen årets första utomhuspicknick. I strålande solsken njöt vi av kaffe, saft och bullar i lekparken.

Tjejerna gungade, klättrade i lekställningen och sprang ikapp - och jag fotade förstås. Det dröjde inte länge förrän parken var full av stojande barn med galna upptåg.

Överallt i trädgårdarna i området sjöd det av aktivitet. Det vändes land, gödslades, klipptes bort torra kvistar och rafsades löv både högt och lågt. En del känsliga växter återtäcktes, efter stormarna, för att skyddas mot vårens starka strålar.

Är det inte typiskt svenskt?..... så fort solen tittar fram öppnas dörrarna på vid gavel och ut ur husen väller bleka nunor med breda leenden och med kroppar redo att energiskt grabba tag i trädgårdens årliga vårstädning! (Ja, om man inte bor i bostadsrättsförening förstås - där aktar man sig för att synas just på städdagarna....) Förutom all aktivitet, som pågick i trädgårdarna, gick människor på promenader två och två eller i grupper om tre, fyra stycken. Vid varje trädgård - där det fanns ett blekansikte - stannade man till för att växla några ord (vilket i själva verket innebär att berätta om HELA vinterns vedermödor) och utbyta artighetsfraser såsom - Det är ett härligt väder idag, men nog har det varit kyligt de senaste dagarna (jo, vi bor ju i gnällbältet så alla meningar skall avslutas negativt....)  Hade ingen aning om att det bor så många människor i Olshammar!!!

Nå, jag undrar just hur alla trädgårdsentusiaster från dagen såg ut dagen efter, dvs. igår, när de tittade ut och hela landskapet åter var VITT......

2008-03-11 Raikas lydnad går från klarhet till klarhet. Idag körde vi fotgående under skott! Gick hur fint som helst. Inkallningarna börjar ta form, dvs. farten är det inget fel på men hon har fortfarande lite huvudbry över att hon skall sitta framför mig och inte i utgångsläge (fot) direkt. Sitt under gång och ligg under gång ser riktigt trevligt ut, men ställande under gång är en annan femma.... det har hon INTE kopplat ännu. Rex har fortfarande problem att få ihop att han har en bakdel... hahaha... polletten vill inte trilla ner helt enkelt. Kontakten är fortfarande si och så, dvs. mer off en on.... suck... Sitt och ligg stanna däremot börjar sitta som smäck nu trots idoga försök från mig att "lura" upp honom. Gaïas fotgående är superfint... när hon är med på noterna vill säga. Hon är fortfarande alldeles för störningskänslig. Sitt och ligg stanna fungerar fint - om jag inte går för långt ifrån henne. Gaïa och Missy fick också "höra på" skott idag. Inga problem för dem heller. Men på det hela taget får man vara nöjd med samtligas insatser så här långt!

Idag är det Tarjas födelsedag. Ni som har missat att hon har en kull korthårs collie nu bör ta er en titt. Kennel Turning Leaf´s. De är verkligen väldigt fina!! Grattis på födelsedagen vännen och krama lilla Ida nästa gång det är matdags (jodå, hon har bebis också!)

Syrrans yngsta grabb, Robbin, fyller också år idag. Grattis killen - hoppas du gillar presenten ;)  

2008-03-07 Ytterligare en dag med strålande sol, liksom i går. Passade på att fota hundarna lite men min digital och jag är inte kontanta med varandra - så är det bara.

Rosorna framför huset håller som bäst på att sätta blad! Hm... men de skall ju klippas ner när björken har musöron - enligt konstens alla regler - vad händer då när de redan nu kommit igång? Grenar de sig nerifrån i alla fall om jag klipper när man ska?

Gräsmattan ser ut som en lervälling med start och stopp sladdar efter hundarna överallt. BRA.. jo faktiskt! de, hundarna alltså, är perfekta mossrivare! Behövs inga dyra maskiner här i alla fall.

Missy har hängt Raika i nacken en gång för mycket. I dag fick Raika nog (äntligen!) och sa till på skarpen. När Missy fått veta sin plats lekte de hejdlöst och jag passade förstås på att fota (det är nu jag och kameran inte är kontanta). 

2008-03-03 Idag har det varit strålande sol hela dagen, de ni som bor i Jönköping. Var därför ute och vår städade lite i trädgården med hundar och ungar runt fötterna. Even, den magra stackaren, for i cirklar som värsta Greyhounden på en kapplöpningsbana. Funderade starkt på att bryta honom flera gånger då dessa rusningar gör att han tappar vikt, men va sjutton.... han får ju varken kondis eller muskler om han skall hålla sig stilla så mycket som möjligt. Raika och Rex tränades i kontaktövningar - inget fotgående - bara sitta stilla och hålla kontakt så läge som möjligt. Den som hade mest problem med det var Rex. Raika däremot satt som hon brukar och stirrade på mig hur länge som helst (?!) Gaïas träning blev att hålla käften!! Nu är hon så där gapig igen, som hon var förra gången det vankades löp... hm... undrar om det är dags igen. Mizzy tränades i att INTE lämna tomten ....grrrr... Hon och Gaïa är hemska på att lämna tomten även om de andra också är ute. Den här gången var det Cassandra som blev för stor dragning då hon tog cykeln och trampade i väg till parken. Mizzy for runt på framsidan och rätt var det var satte hon iväg runt huset och drog ut mellan häcken och garaget efter Cassandra. Hon kom inte så långt eftersom Göte tog megaklivet över staketet från framsidan och väntade på henne när hon kom utmed garageväggen. En mycket förvånad Mizzy ställdes in på gräsmattan igen! Hon rymde inte fler gången denna dag.

2008-03-02 I morse bländades jag av solens glitter i Vättern på väg ner till Jönköping. Himlen var klarblå och det var otroligt vackert att åka 195an utmed vattnet. Ju närmare Jönköping jag kom desto mer mulet blev det för att till sist övergå till regn. En liten stilla undran..... regnar det alltid i Jönköping?

Med i bilen var Gaïa och Raika. Idag skulle det nämligen ske..... testet för att se om någon av dem var något för IPO. Straxt utanför Jönköping på Kennel Ravenclaw´s tog Kirsi och hennes träningsgäng emot oss med öppna armar . Raskt ut på planen med två hundar. Den ena för platsliggning medan den andra gick sitt lydnadsprogram. När hund 1 var klar med sitt program fick den göra sin platsliggning medan hund två startade sin lydnad. Hela gänget förklarade, visade, tipsade, instruerade mer eller mindre vart enda steg som gjordes på planen! WOW! Jag kände verkligen att här gick det att ställa vilka frågor som helst utan att någon skulle höja på ögonbrynet.... mycket trevlig stämning med andra ord - helt oförberedd sa Kirsi till mig att hämta en av mina för lydnad!!! Ups tänkte jag... vi har ju precis startat upp - att någon av dem skulle klara lydnad i någon form, var ju inget att förvänta sig - MEN något man inte kan anklaga mig för är att vara feg (om det inte handlar om orm då förstås ) så jag valde att hämta Raika.

Medan en hund gick sitt lydnadspass låg Raika platsliggning - jo, jag fick allt säga till, lägga om, säga till igen och lägga om igen - flera gånger, men jag tycker att hon gjorde bra ifrån sig ändå. Då den andra hunden gjorde sin inkallning och Raika låg kvar kändes hjärtat varmt - nu var hon verkligen duktig. Så böt vi plats och det var nu vår tur att göra lydnaden. nä... den var inte bra... jo - då och då - men nog syntes det att vi inte kommit så långt ännu. Liiite låg blev jag över att hon inte höll kontakten annat än då och då - för det skall hon kunna, men så är det ju med nybörjare (ny plats, nya dofter, och inte befäst kontakt - eller lydnad ännu -... ja då får man räkna med att det kan bli så). Massor av tips om hur jag skall träna vidare avslutade vårt pass på planen. När alla hundar körts igenom (nä Gaïa togs inte ut för lydnad) så gick vi in för fika och lydnadsgenomgång. Det smakade väldigt bra och det var skönt att få upp värmen igen. Det regnade "is" regn precis innan vi gick in - föresten var vädret mycket märkligt hela dagen. Duggregn, blötsnö (fina flingor), spöregn, strålande solsken de två gånger vi tog fikapaus och var inomhus vill säga .... uppehåll, mer regn, också STORA täta snöflingor osv....

Efter pausen var det så dags för figgen, Thomas, att klä på sig full mundering för skyddsträningen. Först visade Kirsi hur man lär in ronderingen runt skärmarna och hur man avancerar vartefter hunden fattar galoppen... eh hihi.. ja, ni fattar.... Sen fick jag avnjuta rondering och skyddsträning av den ena efter den andra hunden. Dagens frågotecken stod faktiskt inte jag för..... en stor tjusig Dobbis-hane såg grymt förvånad ut när han rundade skärmen - där han VISSTE att figgen skulle vara - bara för att uppteckna att det var tomt !

Raika var först ut, av tjejerna, att prova på traskamp. Här vill Raika höja ett varningens tecken, för män med läderkläder kan ha en läskig sak i snöre de slänger efter en.... Thomas, som är ruskigt duktig, förlängde snöret till kamptrasan för att kunna öka avståndet och då blev det genast betydligt intressantare för Raika. När hon väl tog trasan höll hon minsann i, kampade och vann. Efter ett par lyckade omgångar så fick hon bära vinsten till bilen. I bilen la hon sig på den precis som hon ville säga att den här är MIN nu  . Gaïa hade en helt egen taktik - hon sket väl i trasan - Thomas däremot skulle skällas ut och hållas under stenhård uppsikt.... suck... när han slog med trasan i skärmen blev hon dock lite konfunderad och trasan fick ett annat värde. hmm... den kanske betyder något i alla fall. Vid två tillfällen försökte hon faktiskt ta den fast han bjöd in henne helt intill kroppen när han passerade - modet svek dock båda gångerna. Fast med "helikopter trasa" blev det fart på henne. He he hoppa upp och ta den  i luften när den passerade... okej.... nu börjar det här bli intressant! Efter ett par lyckade kampningar och vinster var det hennes tur att bära trasan till bilen. Även hon hoppade in med den kvar i munnen

Under tjejernas kamptester, så fick jag mycket skäll..... Kirsi var på mig jättemycket och det med rätta! Jag hade svårt att ankra i jorden = Stå still - trots att hunden kastar sig framåt med kraft. Det är väldigt viktigt att man gör det för annars kan både figurant och hund skada sig. Dessutom blir det svårt för figuranten att bedöma avstånd, ansats osv. gentemot hunden om man (jag i det här fallet) inte klarar av att hålla emot. Nå - med Gaïa gick det betydligt bättre, men det var banne mig inte lätt kan jag säga.

Under hemfärden satt jag och gick igenom alla intryck som varit under dagen. Försökte sortera, memorera, plocka fram stödmeningar att skriva ner, väl hemma, inför kommande träningspass. Funderade också på om det var några frågor jag inte fått svar på, men nä... jag kunde inte komma på några. Både Thomas och Kirsi tyckte att tjejerna visst kunde tränas i IPO och jag (vi) var välkommen att träna med dem om jag ville. JA TACK, det vill jag - Tack så hjärtligt HELA gänget för att ni tog emot oss.... och ja... på återseende får man väl säga då . Oj vad jag är trött! Den här helgen har varit enormt intensiv, men så rolig!

2008-03-01 Idag var jag och Angelica till Skövde på bågskyttetävling. Det gick inte så bra som hon hade hoppats på och en av anledningarna, kan ju vara, att hennes glasögon låg kvar i skåpet i skolan..... suck.... Eftersom hon var själv i sin klass så flyttade arrangörerna upp henne till nästa klass - som hon inte skall tävla i förrän om 3 år (DK 19) - hon landade på 4e plats och, trots att hon inte var nöjd med resultatet, tog hon personbästa samt nytt klubbrekord i klassen! (om 3 år har hon alltså poäng att försöka slå när det är dags ; )

FEBRUARI

2008-02-26 Cassandra har varit i farten igen - goa unge! I bilen på väg till affären utspelar sig följande samtal: 
- Mamma, jag undrar en sak.
- Ja, vadå?
- Vem skall sälja era möbler när du och pappa dör? Jag bor ju inte där då!
- Det är ju inte säkert att de skall säljas alls. När vi dör, så är ju du vuxen och kanske har egna barn och eget hem, och då vill du kanske ha något av möblerna. De andra tjejerna kanske också vill ha något. Varför undrar du det?
- Jo, för när man dör tar man ju inte med sig möblerna.
- Nej det gör man inte. Om ingen vill ha något så får ni hjälpas åt att sälja dem eller ge bort till någon som vill ha.
- Ja, det kan vi ju göra.
(lång tystnad följer)
- Cassandra vad tyst du blev. Vad funderar du på?
(inget svar)
- Cassandra!
- Ja mamma?!
-  Du blev så tyst. Vad tänker du på nu?
- Jag tänker hur mycket 6 + 6 blir..........

2008-02-25 Den här veckan har varit intensiv. Askersund med omnejd har haft sportlovsvecka, så Angelica har varit nere på bågskytteklubben och hjälpt barn och vuxna som velat prova på. Jag har ägnat veckan åt intensivträning av hundarna med blandat resultat, den som imponerat mest är Raika som tydligen förstått både spår och uppletande..... Rex har förstås gjort väldigt bra ifrån sig - i alla fall i söket. Gaïa däremot har fått griller i huvudet - inte för det att hon inte klarat spåren, men nog kan hon bättre spårning än det fladdrandet hon uppvisat de senaste gångerna... hm... fått något att fundera på igen. Vädret har varit intressant - sol och 8 +grader, regn och +1 grad, snö och -2 grader.... också då STORM! Stora träd har vält omkull över allt i skogen - med rotsystem och allt. Jag måste säga att det var lite läskigt att köra uppletande när träden vajade i vinden hela vägen från rot till topp. I lördags var vi till Micke och firade in honom i 40 klubben! I söndags var Angelica och tävlade i DK16 för tredje gången och kom hem med både personbästa, klubbrekord och guldmedaljen! WOW tjejen du äger igen!

2008-02-18 Igår fyllde R-kullen 2 år, men tyvärr ville inte den glada känslan infinna sig riktigt. De sista 2 veckornas döds meddelanden sitter fortfarande i och nu är det en till som gått över bron. Vajert Quinnie, kennelns förstfödda valp, avslutade sina dagar på jorden den 16 februari. Våra tankar går till Mary och Charlie och vi önskar verkligen att vi kunde lindra deras sorg. Själv känns det som om man går, står....lever i ett vakuum. Quinnie föddes straxt efter midnatt den 9 maj 1997. Jag och Göte satt i soffan i vardagsrummet och tittade på tv, då vi hörde "plask ljud" = slick ljud från sovrummet. Skönt att Effi äntligen dricker lite säger jag. Va? säger Göte, men hon har inget vatten där inne! Kan säga att det blev fart på oss båda. I bäddsoffan ligger Effi och vid juvret ligger vår alldeles första valp - Quinnie - ljudligt snuttande. Hon fick namnet Quinnie som symbol för Queen - drottning. Det finns mängder av minnen att falla tillbaka på och speciellt ett värt att nämna. På korningsbanan när dumpe flög upp så gick Quinnie runt Mary - hoppade upp med framtassarna på Marys rygg och tryckte till - det var nära att Mary stod på näsan i mossan. Det var som om Quinnie sa: Den här du morsan är din att ta hand om!  

2008-02-16 Vi har haft vår i tre dagar nu. Helt säkert! Tusenskönor har slagit ut i gräsmattan och påskliljornas blad samt tulpanbladen är uppe ungefär 10-15 cm redan!!! men idag är det minsann inte vår... fy sjutton vad kallt det är ute och i morse var det is på rutorna. För tre år sedan kom vintern de sista dagarna av sportlovet. 20 minusgrader och massor av snö. Fick veta igår att norra Vätterns is la sig på två dygn det året! eh... det är väl inte tänkt att det skall bli så i år igen. Jag menar NU är det ingen idé att det blir vinter - har vi inte haft det tidigare behöver den inte komma nu heller.

2008-02-12 Nu har vi fått reda på att Angelica tog hem Värmlandsserien! Det betyder att hon blev distriktsmästare i DK13. WOW! Du är ju guld - tjejen!

Dessutom blev hon 6a total i korreserien (Ja den heter faktiskt så...) av 22 skyttar i sin klass, och detta trots att Angelica hade två omgångar mindre än de andra! Du äger! 

2008-02-11 Samma dag som Cassandra fyllde år föddes det 2 kullar Laekenois i Holland. Totalt 16 valpar på ett bräde! Från 30 november till 8 februari har det totalt fötts 52 valpar! (hoppas jag inte glömt någon) Baby boom med andra ord och det behövs för det har också fallit ifrån - tyvärr. Xinga, Lobo, Merlyn i USA (från Fanny Hills) och Fang. Har också fått det tråkiga beskedet att Quinnies dagar också är räknade. En röntgenplåt på hennes lungor visade att hon inte har långt kvar.

Jag får ofta frågan vad som är jobbigast med att vara uppfödare och jag brukar säga att det är fler saker - en av dem är att alltid få skulden för allting (oavsett vilket jobb du lagt ner för att göra en bra kombination är det ditt fel som uppfödare om hunden (någon av valparna) inte blir frisk, inte med automatik är champion vid 1-2 års ålder eller om den inte älskar alla den möter... ja även utan träning) - den andra saken som är jobbig är dödens närvaro (eftersom vi håller på med liv är ju det ofrånkomligt). Hur gärna vi än vill kan vi inte alltid styra över den. Redan från början tar man risker när man låter para sin tik eftersom det vid födseln av valparna kan hända saker som gör att hennes liv faktiskt kan vara i fara (Gudskelov något som inte är vanligt ändå). Det händer att nyfödd valp avlider, eller att en är död då den kommer eller, i mitt tycke värre, att en är så dålig att den måste tas bort. Baksidan av medaljen - Framsidan då?

Ja den är betydligt mer ljus och bara att en ägare hör av sig och berättar något om hunden och dess liv - kanske löst en knut i lydnaden - eller äntligen fått den att fatta att man inte fååååår käka upp husses tofflor... framsteg i spåret eller bara hur glada de är att just den hunden finns i deras liv (med alla fel och brister som alla individer ändå har) små små saker kan tyckas - men de fyller hela hjärtat och gör medaljens baksida väldigt liten i jämförelse och framför allt - mycket lättare att bära .

2008-02-08 I dag har det varit Cassandras dag för hela slanten. Hon fick välja middagen och det gjordes med stor omsorg om de andra vid bordet, dvs. hon valde något som alla tycker om och var noga med att Angelica skulle tåla maten. Sen hade vi myskväll med tårta, kaffe, saft, chips, ostbågar, läsk, blandgodis och film. Cassandra valde Lillefot (del 1). Jag vet en nybliven 6-åring som somnade med ett leende inpå sena kvällen.

2008-02-05 Den smärta man känner efter gårdagens besked om Lobo är ilande, skärande och tung. Om jag mår så här... hur dåligt mår då inte Annelie, som fick köra hem från Strömsholm utan Lobo? Allt gick så fort! Ena dagen med hög svans och manlig resning framför Dock för att säga - du killen jag är störst - nästa dag utslagen. Han låg mig lika varmt om hjärtat som Qinza och nu känns det som om en epok gått i graven (trots att Qunnie fortfarande lever). Den enda tröst vi nu har är att han springer fritt med de andra på gröna ängar vid regnbågens slut.

2008-02-04  Det är väl dags att uppdatera lite i dagboken. Någon kan ju få för sig att här inget händer annars ju.... Å andra sidan borde det ju vara det - alltså att det inte skrivs på ett tag - som talar om att det händer massor = ingen tid för datorn!

På min födelsedag åkte jag och Rex på lydnadsträning - privatträning för Prickis - och oj vad vi hade roligt... ja jag i alla fall.. Rex såg mest förvånad ut och "krollrig" i ögonen. Trötta och glada for vi så hemåt för att ta emot goda vänner på fika.  Tack för att ni kom och gjorde eftermiddagen och kvällen trevlig!

Dagen efter var Linda över och jag fick klämma och känna på Othello för första gången. Vilken trevlig, och framför allt lugn, Collie kille han är. Tack för besöket och presenten (värmeljushållare - som ser ut som vinglas med skruvad fot) som används varje kväll till middagen.

Igår, söndag, var vi till Tibro jag och Angelica på bågskyttetävling. Trots guldmedalj var Angelica inte nöjd med sin prestation och poäng?! Jag är dock betydligt mer nöjd och framför allt STOLT över min duktiga dotter.  Efter tävlingen var vi över till Mats och Maria på Sinjanus på super god lunch. Tack - satt fint =)
 

JANUARI

2008-01-28 Igår var vi i Örebro på inofficiell utställning. Gaïa och Brizna var med och det var Briznas debut. Tandvisning var inga problem, men lite jobbig var det att domaren skulle känna och klämma både här och där. Han var mycket trevlig med hundarna och efter lite trugande så fick han minsann ta i henne också. Så var det dags för rörelserna och ja..... hon gjorde så gott hon kunde med fladdriga ben och ostadig kropp....hahahaha gud så charmigt! HP och 2a bästa tikvalp, efter Gina van der Baarbeekhoeve blev resultatet, fullt godkänt alltså =) Gaïa ställdes i vuxenklassen och kammade hem HP, BIR och en fin fin kritik - domaren hoppades få se mer av henne framöver. Kl. 10.00 var vi alltså klara och nu började den eviga väntan på finalerna. Tur att man "sprang på" vänner man inte pratat med på evigheter (kändes det som i alla fall) Jätte trevligt att "uppdatera sig" och dagen gick ju betydligt fortare. Gina och Susanne äntrade BIG valp finalen och som vanligt - TYPISKT - var det in, varv, ut. Gaïa och jag äntrade BIG vuxna och ja inte vet jag vad som hände - men hon FLÖT fram! BIG-R blev resultatet. TACK Gaïa för känslan i ringen - det var många år sedan jag hade förmånen att ställa en hund med den känslan av total kontroll och närvaro!  

2008-01-25 Idag kom Roys röntgen tillbaka och precis som jag förutspådde har utdragningen av kulan en bit ur skålen gjort att han fick B/C= C totalt. Förbaskade veterinär (inte veterinären på SKK förstås. Den stackaren kan ju bara läsa av det som kommer in)! Armbågarna var fria och det var ett skönt besked. Nu kommer jag vänta ett tag för att sedan röntga om och då gå till en veterinär som INTE söver för hårt och som INTE drar kulan "ur led". Känner i magtrakten att han egentligen är fri på båda höfterna - på den första plåten, som inte var rak, låg ju kulorna snyggt dikt an. Nu har den här veterinärpraktiken gjort sitt vad gäller röntgen av mina hundar så det så. 

2008-01-24 Nog är det väl så att det är april? I alla fall slutet av mars...eller.... jag menar att ena dagen är det snöblandat regn och ganska halt på vägarna för att nästa dag vara strålande sol, takdropp och fågelsång! Påskliljornas blad är uppe 15 cm redan! Typiskt aprilväder eller hur?!

2008-01-22 Idag var vi till vet. för röntgen av Roy. Jag tänkte först boka av tiden eftersom de har så svårt att få till en bra röntgen, men så fick jag en annan vet. och ja.... en chans till då. Det blir inte fler röntgenchanser för dem. Jag åker hellre 8 mil för att röntga hos någon som verkligen kan sin sak. Alltså jag åker till och med längre om det skulle behövas. Hon frågade inte ens vilken sedering jag ville ha utan körde bara till med mer eller mindre helsövning... fint.. Första plåten blev inte rak..... andra blev visserligen rak men vet. drog ut benen för hårt så ena höftkulan ligger inte an i skålen....   vilket den gör på första plåten. Armbågarna blev ok. Ja... vad säger man.... kul med folk som inte anstränger sig mer och som inte är ett dugg intresserad över resultatet av sitt jobb.

2008-01-19 Idag trotsade vi alla varningar om storm alá Gudrun & Per och åkte till Finspång för att Angelica skulle tävla i DK16 för första gången. Denna klass skjuts på 18 meter och tidigare har hon skjutit på 12 meter. Det är betydligt svårare än man tror att gå upp 6 meter i längd, men Angelica gjorde det med bravur! Slutade på 2a plats endast 2 poäng efter segraren och med nytt klubbrekord. Lysande tjejen!  

2008-01-16 Idag fick jag beskedet att Rex hade HD-B (väldigt nära A enl. Kasström på SKK) samt AD-UA. YES!

Det var trevligt att få detta besked och han höll med om att en del av plåtarna var under all kritik.... nähä.....

2008-01-14 Helgen har gått i trevlighetens tecken! I lördags var vi på 40-års fest hos Susanne. GUD vad roligt det var! Vi skrattade så mycket att Adina fällde tårar till slut! Maten var super god och tårtorna likaså. Tack för en mycket trevlig tillställning. Vi var inte hemma igen förrän kl 05.00 på morgonen......

På söndagskvällen gick Angelica och jag på bio i full vikingamundering! Vi var nämligen och såg ARN och gissa om vi gjorde succé när vi klev in på biografen. Biljettförsäljerskan ville att vi skulle gå upp på scenen och visa oss eftersom hon tyckte att vi var "som utkomna ur filmduken", men där går gränsen... å andra sidan var det ingen som undkom vår klädsel då samtliga huvuden vändes mot oss när vi gick in i salongen....som var fullsatt och vi fick gå upp på balkongen vilket gjorde att resten av biobesökarna såg oss förstås. Vi båda tyckte filmen var bra och på tisdag kväll är det Göte och Jennifer som skall se den - nej ingen risk att de kommer ha vikingakläder på sig. Fegisar säger jag och Angelica.

2008-01-09 Idag skulle vi röntga Raika var det tänkt, men si så blev det inte eftersom hon behagade börja löpa i morse och jag tänker inte chansa. Istället blev det Rex som fick åka till vet. I väntrummet satt en mycket trevlig kvinna och väntade på att hennes gamla tik skulle komma ur uppvaket efter steriliseringen. Rex fattade tycke och var uppe i knä för att nå åt och tvätta hennes öron vid flertalet tillfällen... knas.... Tycket blev ömsesidig och hon sa att hon ville ta hem honom om hon inte haft två dvärg pudelhanar där hemma.

Vet. är en trevlig tjej tyckte Rex till dess sprutan med pleg. kom fram. Då blev han lite misstänksam och satte sig ner, men efter en tillsägelse från mig fick hon ge honom den i låret och vi satte oss i väntrummet för att vänta in hans tröttnad... vi väntade och väntade och väntade...  till slut kom vet. och sa att vi tar in honom till röntgen även om han ser oförskämt pigg ut fortfarande. Sagt och gjort - ´Rex gick in till röntgen och jag lyfte upp honom på bordet och sa till honom att ligga ner - he det här verkar ju gå ur smidigt!... lite för tidigt sagt då förstås.... 2 TIMMAR tog det och till slut gav vet. upp och skickar med 5 plåtar på höfterna (resten slängdes) samt en på armbågarna! Hur vi en gjorde fick vi honom inte helt rak och efter en timme, gav vet. honom mer pleg. för vi orkade inte hålla emot - han är stark i benen den killen... Nu får vi se hur avläsningen på SKK reagerar. Höfterna ser helt ok ut i sig, men när det inte gick att få det helt rakt hoppas jag att de hellre skickar tillbaka dem för ny tagning än ger negativ status. När vi ändå var där skrev vet. in fulltandat saxbett och testikelstatus - UA i stamtavlan - så var det gjort! Nu håller vi som sagt tummarna.

Senare på kvällen var det dags för jubel i busken (läs - i köket) igen. Bågskyttegymnasiet ringde och meddelade att Angelica är antagen! Jippie!     Så glad för hennes skull..... men vänta lite nu..... ... det betyder ju att hon flyttar hemifrån till hösten.... ner till Olofström.... aaaaa

2008-01-07 Lugnt och fint har vi idag firat Angelicas 16-års dag! hahahaha inte alls sant.... ja vi har nog firat den, men så där lugnt blev det inte då hon fick en egen långbåge med tillhörande kalkonfjädrade pilar.... dans, hopp, jubel! Grattis tjejen!

Senare på kvällen åkte vill bågskytteträningen och långbågen testades förstås. Det gick riktigt bra, men utan pilhylla kommer det ta lite tid att skjuta in sig på den - även för en mycket duktig skytt. Dessutom är det inte alls samma som att skjuta fristil.

2008-01-06 Okristligt tidigt ringde väckarklockan för frukost och avfärd till Göteborg... frukost och frukost... tittade ut och fick en chock! 25-30 cm snö hade landat under natten. Det tog 30 minuter att skotta fram bilen... in med hundarna och packning och avfärd men tanken att vägarna ser nog bättre ut eftersom det plogas ju för alla lastbilar vi har på 49an... eller hur! Inga hjulspår så långt ögat nådde och det var helt oplogat fram till Karlsborg. Färden ner till Göteborg gick bra, men jag möttes av snöoväder lite för ofta för min smak. Det gick inte att använda helljusen för det var som att köra in i en vit vägg! hu.... Väl nere i Göteborg var det svårt att finna parkeringsplats först, vilket ökade min stressnivå markant - nå hittade en plats och då kom ju nästa "ja visst ja"... Missy är inte koppeltränad! Så med ryggsäcken på ryggen och två galningar till hundar snurrandes i varsitt koppel traskade jag i modden mot ingången. 3 eller 4 gånger höll jag på att stå på öronen i blasket då hundarna och jag inte var överens om hur vi skulle gå och framför allt vart de skulle hålla sig (dvs. på min vänstra sida bredvid varandra i samma tempo och åt samma håll - helst) Vi kom till slut dit vi skulle och självklart låg vår ring längst in i hörnet i andra änden av mässan - diagonalt - det var bara att sicksacka på det - genom folkmassan och tillhörande hundar. Susanne med Co dök upp straxt efter det att vi installerat oss vid ringen och vid det laget var jag genomsvettig och i stort behov av en toalett. En kopp kaffe, tyvärr utan socker, hann jag få i mig innan det var dags att entra ringen (japp - det var min frukost det!). Susanne ställde Missy och jag Gaïa - båda tjejerna skötte sig utmärkt och jag fick beröm för deras öppenhet och tillgänglighet - tack tack =) missy blev BIR valp och Gaïa bästa junior, tyvärr utan CK då hon tog glädjeskutt under rörelse då och då!!!  Jodå, ni läste rätt, han höll CK på en 1-åring för att hon var "något slarvig i rörelserna" (domarens kritik) men mycket glad!
På väg till bilen för hemfärd kom Missy och Gaïa på (ja främst Missy) hur de skulle gå för att "promenaden" skulle fungera för alla! WOW! Vågen! Vägen hem gick lättare av två skäl. Dels för att den mesta snön REGNAT bort och dels för att jag hade sällskap i bilen. Tack Maria för att du åkte med och delade körningen. Mycket trevlig hemresa blev det! Behöver jag säga att både jag och hundarna var helt slut när vi kom hem... nä trodde väl inte det heller....

2008-01-04 Vädergudarna har vaknat och det med besked. Snö, hård blåst och det varnas för mer snö. Gäller alltså att ta det riktigt lugnt på vägarna. Det är så det knyter sig lite i magen när jag tänker på att jag skall ner till Göteborg på söndag morgon - tidigt - funderar på om jag skall åka ännu tidigare än planerat för att ha tid till godo om väglaget kommer vara som befaras. Jag är inte förtjust att köra i vinterväglag - även om jag tar det lugnt så finns det ju andra som inte gör det. Nåja, Stephanie och jag får hålla varandra sällskap och "krypa" ner till Göteborg och hem igen.

2008-01-02 Cassandra anser att detta var den bästa dagen på lääääänge! Hon har nämligen varit på bågskytteklubben och skjutit pilbåge för första gången... första och första... men i alla fall med en båge i hennes storlek. Anlag finns kan jag säga och hon får börja trots sin låga ålder

- Vänta bja till Angelica kommej hem så jag kan säga det till henne.... jag tjäffade butten också på gult! HE!

Hemma är det tyst! Väldigt tyst faktiskt. Göte har åkt till Göteborg och Angelica till Stockholm. Vi andra.... ja vi får väl åka runt huset om vi har reslust antar jag......

2008-01-01 Idag har det SNÖAT ...... hela dagen faktiskt. Hundarna är överförtjusta och jag måste erkänna att man rycks med i deras glädje. Dessutom har jag idag sytt spårsele nummer två och när jag ändå var igång så sydde jag två handdukar till köket - ni vet de där man hänger över spisens ugnshandtag.

Har också tittat tillbaka på det gångna året och försökt mig på en sammanfattning. Det har varit ett bra år för "Vajerthundarna". Izor är en som jag vill nämna extra då han och Gun tog hem ett viltspårprovschampionat! WOW   inte bara kennelns första utan även Laekenois Sveriges första! Mh har gått av stapeln med bravur för de som deltagit, utställningsframgångar i MASSOR! Tack härliga valpägare för att ni visar upp Laekenois i olika sammanhang.  OCH, om en liten, ack så naggande go´ kull vi hade under året. 3 underbara individer med härlig mentalitet. 2 av dem gick på export till USA och tiken behöll vi själva.

Jag har också funderat på hur 2008 (förhoppningsvis) skall se ut. Väntar svar från en hanhundsägare och håller tummarna att det blir denna hane till vår kommande kull. Hoppas också att det under 2008 blir tävlande i både lydnad, spår och sök för vår del. WW är förstås inplanerad och AJ vad det svider i både skinnet och plånboken när man tittar på anmälningsavgiften! En eller två hundar.... ok.... funkar... men om man tänkt få med så där en 5-6 stycken.... hu!!! Läger i Skåne skall det bli i alla fall (om inget händer som äventyrar det.... typ löp och parning....).

GOD FORTSÄTTNING PÅ NYA ÅRET!