Vad är en UPPFÖDARE?


En uppfödare ( med stora bokstäver) är en som törstar efter kunskap och aldrig kan allt. En som brottas med beslut och konsekvenser.

En uppfödare är en som offrar alla andra personliga intressen, pengar, tid, vänskap och lyxig framtid med fina tapeter och hela möbler. Han ger upp drömmen om en lång och lyxig båtkryssning mot att få åka på utställningar med hunden. Uppfödaren klarar sej utan sömn ( men inte kaffe )vid planering för kommande kullar eller vakandes över en snart valpande tik. Och efter valpningen vakandes i flera dygn för minsta nysning eller pip hos valparna.

Uppfödaren skippar middagsbjudningen för att tiken ska valpa eller för att valparna ska äta Kl 20.00

Han har inget emot fostervatten och ger mun mot mun till en nyfödd valp med andningsproblem, helt enkelt blåser liv i den lilla hjälplösa varelsen som kanske motsvarar uppfödarens livsdröm.

En uppfödares knä är en fantastisk plats där Champions och vinnare en gång legat och myst. En uppfödares hand är stark men mjuk och aldrig så försiktig som när han stryker den lilla våta nyfödda valpens nos .


En uppfödares
knän och rygg är ofta ömma från snedvridna ställningar i valpningslådan, men är ändå stark nog att jobba fram ett Championat på en lovande hund. En uppfödares axlar är ofta tyngda av hårda ord och "skitprat" från andra människor men ändå starka nog att hålla upp tyngden av tusen besvikelser och mycket frustration.

En uppfödares armar klarar alltid att svänga runt en skurmopp, bära flera valpar samtidigt, eller ge en hjälpande hand till en nybörjare.

En uppfödares öron är märkliga ting, ibland röda eller konstigt formade för att telefonen varit tryckt mot örat under en lång stund, ofta döv av all kritik men ändå hörsam på ljud från valpbingen.

En uppfödares ögon är röda och svullna av stamtavle forskning och ibland blind för sina egna hundars fel och brister men de  är aldrig så seende som när det kommer till andras hundar och söker alltid efter den perfekta kombinationen.

En uppfödares hjärna kan rabbla stamtavlor fortare än din PC. Den är så full av kunskap att ibland slocknar stubinen, den katalogiserar tusen fina öron och perfekta huvuden..... men drunknar i soulens musik över misslyckanden och sånt som inte blev som man tänkt.

En uppfödares hjärta är ofta krossat men bultar starkt med hopp inför framtiden... .och det är alltid på rätt plats !

Och JA, det finns uppfödare.... och det finns UPPFÖDARE.


Författare okänd