Historia

HEMLAND: Belgien
BAKGRUND - ÄNDAMÅL:
Den strävhåriga varianten av Belgisk Vallhund kallas för Laekenois (egentligen Laekense, eftersom Laekenois är det franska namnet.) och anses, tillsammans med Groenendael, vara den äldsta av de fyra varianterna.

Den är inte ursprungligen från Bryssel utan man tror att den kommer från en region i Boom eller från norra Kempen. Den första strävhåren, som fastställdes av den belgiska rasklubben i slutet av 1800-talet, var askgrå, men den röda varianten växte sig allt starkare i popularitet och trängde så småningom undan den grå.

KUNGLIG BÖRD?
Namnet har den fått efter en park tillhörande ett kungligt slott i Laeken. I dag finns där även en kyrka med namnet Laeken! Den röda variantens "grundare", fåraherden Janssens, hade sin uppfödning vid parken. Stamfader är Vos I De Laeken, som var röd-gul och strävhårig. Han parades med korthårstiken, som för övrigt var gråbrun, Liske De Laeken. Bland deras avkommor fanns hanen Tom och tiken Spitz, som kom att lägga grunden för den strävhåriga varianten. I samma kull fanns dessutom tikarna Diane och Mouche, som är
grundtikarna till Malinois . Man vet att Vos i De Laeken dog 1897, vid en ålder på omkring 12 år.

VAKTANDE VALLARE:
Laekenois hade inte främst valluppgifter. Den vaktinstinkt och försvarsinstinkt, som Laekenois har togs tidigt i bruk, så att vakta linet och fåraherdens hjord blev därför den främsta uppgiften. Den kallades då för "hunden som biter hårt". (En egenskap den fortfarande besitter till alla skyddsfiguranters förtret.) Och detta rykte, plus det faktum att belgarna över lag är mycket snabba, gav dem en arbetsuppgift till. I slutet av 1800-talet användes de nämligen även som smuggelhundar (!) Den belgiska tullen kontrade med att använda dem som anti-smuggelhundar. Den belgaren som i huvudsak då användes var betydligt tyngre och aggressivare än dagens belgare. Efter trettioåriga krigets slut ändrades kraven på hundarna och den smidigare och signalsäkrare hund avlades fram.

LE CLUB CHIEN DE BERGER BELGE:
1891 bildades den Belgiska Vallhundklubben i Belgien. "Le Club Chien de Berger Belge". Det första man satte i gång med var att bestämma en ras standard och uppdelning av rasen i tre hårlag: långhår, korthår och strävhår. Standarden har sedan dess ändrats och utvecklats många gånger, men när det gäller Laekenois så har den väldigt mycket kvar av sina förfäders utseende.

UTROTNINGSHOTADE:
De båda världskrigen höll på att utrota belgaren helt. Idogt arbete fick dock rasen på fötter (tassar) igen och långsamt men säkert återhämtade sig rasen och spred sig till andra länder igen. Om man tittar i stamböckerna för den här tiden förstår man att det inte var en lätt uppgift att "återinföra" rasens ursprung. Man fick använda sig av det avelsmaterial som fanns och korsparningar mellan varianterna var mycket vanligt. Än i dag kan det hända att det föds en Laekenois i en Malinoiskull. Det händer också att en och annan Tervueren föds i en Groenendaelkull, men det är mycket ovanligare.

SVERIGE:
Den första belgaren kom till Sverige i början av 1950-talet. Den första Laekenois kom 1984 från Schweiz. Året efter (1985) kom den tik som skulle bli först i Sverige med en kull. Hon hette Dizza Vom Floesserdorf och kom från Schweiz. 1987 parades hon med Dutchman of the Orchid´s Home och fick 6 valpar. En tik och en hane ur denna kull exporterades till Finland, som därmed blev de första Laekenois där.

ANTAL:
I dag (2006-01-31) finns det runt om i Sverige 64 Laekenois. Eftersom avelsbasen är så liten, både i Sverige och Europa, händer det att korsparningar med Malinois, på dispens, genomförs för att "friska" upp blodet och utöka den smala avelsbasen.

VÄSEN:
En Laekenois är hundvärldens "Emil i Lönneberga" full med upptåg och med ett självsäkert, modigt och intelligent temperament. Handling och tanke är ett! Och det finns nog inget som en Laekenois inte skulle göra för sin förare. Trots sina olika upptåg är den ganska tyst och lugn. Den uppfattas ofta som en smula inåtvänd, fundersam. Men man skall inte låta sig luras! Under den burriga, udda utseendet bor en clown som älskar att locka fram skratt hos sin ägare. Detta är en envis krabat, som gärna vill lägga ett ord med i laget vid träningen. Det gäller alltså att vara smartare än hunden många gånger för att få jobbet uträttat. Inte för det att den inte vill, utan för att den har en åsikt om HUR det skall utföras.

Det faktum att en Laekenois ser och hör allt och där tanke och handling är ett, kan naturligtvist vara mycket påfrestande för ägaren beroende på i vilken situation det visar sig..... Nya saker den tidigare inte stött på och inte heller kan identifiera är konstiga och bemöts med stor försiktighet. Det är därför viktigt att en Laekenois får vänja sig vid allt! Socialisering, nya miljöer och passivitet är mycket viktiga bitar i träningen om man vill ha en bra hund. (Gäller för övrigt alla hundar oavsett ras.)

Den är extremt arbetsvillig och den behöver få arbeta för att bli en lycklig och harmonisk individ. Det är en mycket bra bruks - och lydnadshund, men om man tänkt sig en bruksmaskin skall man välja en annan ras. För att passa en Laekenois måste man ha en stor portion av humor. Har man det får man en kompis full av upptåg och med glimten i ögat och där en enorm arbetskapacitet och personlighet förgyller hundägandet.

Tyvärr har den inte fått den publicitet och därför inte heller den popularitet, som den förtjänar. Laekenois är en raggig, snygg och lättlärd hund, full med temperament och kärlek till sin familj. Familjen och familjens vänner är det viktigaste för Laekenois - andra människor är väl ok, men de som räknas till flocken är något alldeles extra. Laekenois är lite mer av en enmanshund än de andra varianterna. Och den är mycket vänlig mot andra hundar. Det är sällan den startar ett slagsmål, MEN blir den anfallen är den inte nådig längre. Om det behövs skall den utan tvekan försvara och beskydda sin ägare och familj både nitiskt och envist, något som den garanterat gör.

HELHETSINTRYCK:
Den skall vara välproportionerlig, intelligent, härdig och anpassad till ett liv utomhus där hård väderlek inte är något problem. Den skall ge ett stolt intryck med högt buret huvud till en harmonisk byggd kropp. Robust elegans är ett mycket bra uttryck för en Laekenois. Den skall vara uppmärksam på sin omgivning, ej aggressiv men orädd. God könsprägel.

En fullständig rasstandard finner du under standard.

Om det är något du undrar över, så är det bara att höra av sig. Vi svarar gärna på frågor om rasen!

Tillbaka till dokumenten